Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
Zapovjedništvo Međunarodne vojne vježbe „ŠTIT 24“ na sastanku kod načelnika Ivana Kirca
29.02.2024.

Načelnik Ivan Kirac sa suradnicima održao je sastanak sa zapovjedništvom Međunarodne vojne vježbe „Štit – 24“ koja će se provoditi od 04. do 13. travnja 2024. godine na vojnom poligonu „119. brigade HV“ u Premanturi.

Na sastanku se razgovaralo o svim detaljima nadolazeće vojne vježbe, a sudjelovali su uz načelnika Ivana Kirca, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević, predsjednik DVD-a Medulin Marin Mihovilović, pročelnici Suzana Racan Stern, Sanja Folo, Goran Peruško te viša savjetnica za EU projekte i medije Ana Žufić. U ime zapovjedništva Međunarodne vojne vježbe prisustvovali su zapovjednik Pukovnije protuzračne obrane, brigadir Šimunić te bojnici Knežević, Buškulić i Tabula.

ove godine uz pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske na međunarodnoj vojnoj vježbi „ŠTIT 24“ sudjelovat će i pripadnici Oružanih snaga SAD-a, Francuske, Poljske i Slovenije.

Vježba „Štit“ je vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci. Održava se 29. godinu za redom, a s obzirom da se u početku provodila dva puta godišnje, danas bilježi svoju 36. provedbu. Od 2014. godine na vježbu se uključuju pripadnici Slovenske vojske, čime je vježba „Štit“ dobila međunarodni status.

Cilj vježbe „Štit 24“ je unaprjeđenje interoperabilnosti s partnerima uvježbavajući taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora zračnog prostora te identifikacije ciljeva i provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane na imitator zračnog cilja i protuzrakoplovnim topovima na radio vođenu maketu zrakoplova.

Prostor Kamenjaka očekuje se da će biti zatvoren od 5. travnja, o čemu će se naknadno pravovremeno obavijestiti javnost.

„Općina Medulin ima dugogodišnju respektabilnu suradnju s Zapovjedništvom Međunarodne vojne vježbe „ŠTIT“ kao i Ministarstvom obrane Republike Hrvatske te je dolazak oružanih snaga na naše područje zaista dio lijepe dugogodišnje tradicije i suradnje te donosi obostranu dugoročnu dobrobit za zajednicu te oružane snage RH“ – izjavio je načelnik Ivan Kirac.

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check