Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
Uspješna, vesela i kreativna 1. Noć muzeja u Šantaduru!
30.01.2024.

Medulinski Šantadur – centar baštine i održivog razvoja prošlog se petka, 26. siječnja 2024., po prvi puta pridružio nacionalnoj manifestaciji „Noć muzeja“. U organizaciji udruge Sakramenski te uz financijsku podršku Općine Medulin i medijskog pokrovitelja Medulin FM, centar Šantadur je otvorio svoja vrata prvenstveno najmlađima, fokusirajući se na ovogodišnju zajedničku temu - „Muzeji i nova publika“.

 

Kao jedan od 15 organizatora programa Noći muzeja u Istri (uključujući velike i male muzeje, galerije, zbirke, knjižnice i druge baštinske i kulturne ustanove i organizacije), centar Šantadur je - za druženje malih sumještana i posjetitelja s kulturom i umjetnošću - u goste pozvao posebnu gošću, magistru dizajna Anu Cvitić, iz studija „Moj papir“. Ana je za ovu priliku osmislila, pripremila i vodila edukativno-kreativnu radionicu ručne izrade recikliranog papira za djecu, a pozivu organizatora odazvalo se preko 20 mališana u dobi od 5 do 10 godina te nekolicina roditelja.

 

U kratkom teorijskom uvodu polaznici su od voditeljice saznali od kojih se sve vrsta drva dobiva papir, što je to celuloza i za koja je svojstva papira zaslužna, ali i može li se papir izraditi od majice, plahte, stabljike cvijeta ili pak slame… Potom su djeca uronila svoje ručice u vodu i pulpu te usvajajući nove, čarobne vještine i znanja, tehnikom koja je gotovo jednaka onoj koja se rabila u Kini prije dvije tisuće godina, starom papiru umjetničkim recikliranjem udahnula novi život. I zaista, izradili su medulinski mališani i posjetitelji predivne, jedinstvene, šarene papire, različitih oblika i tekstura, dodajući u njih sušeno cvijeće i listiće, stvarajući jedno po jedno, prava mala umjetnička djela.

 

Dva je sata bilo gotovo premalo obzirom na interes i uživanje djece u odličnoj radionici. No, zasigurno će jednako biti oduševljeni i rezultatom, kada nakon nekoliko dana prešanja i sušenja u Aninom studiju, maleni polaznici dobiju paketiće sa zaista posebnim, jedinstvenim papirima koje su sami izradili u prvoj Noći muzeja u Šantaduru!

 

U nastavku večeri, volonteri i članovi udruge Sakramenski, isti su prostor „presložili“ u malu kino dvoranu i u „Mini kinu u Šantaduru“ uslijedila je projekcija igranog filma u kojemu su uz raznovrsne grickalice i napitke pripremljene od organizatora, podjednako uživali okupljeni mali i veliki filmoljupci.

 

Zadovoljni odazivom i posjetom, organizatori zahvaljuju malim i velikim posjetiteljima na dolasku te posebno gospođi Sonji Boljun Vojak koja je sve prisutne razveselila i priliku učinila posebno slatkom i svečanom, poklonom od čak 10 vrsta odličnih, domaćih kolača.

 

Udruga SAKRAMENSKI

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check