Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
U Medulinu predstavljena knjiga „Titov specijalni savjetnik“, treća o general-pukovniku Ivanu Miškoviću iz Premanture
30.11.2021.
Galerija

U sportskoj dvorani Osnovne škole dr. Mate Demarin u Medulinu, prošle je subote, 27. studenog .2021. godine, u organizaciji Općine Medulin održana promocija najnovije knjige autorskog dvojca Ivana Miškovića i Andreja Badera. „Titov specijalni savjetnik“, naslov je treće knjige koja se kronološki naslanja na prethodne dvije: „General iz Premanture“ (2019.) i „Iz tajnog arhiva“ (2020.). Ona obrađuje političko djelovanje general-pukovnika Ivana Miškovića u periodu od 1971. do 1984. godine te su u njoj prezentirana sva originalna izvješća i drugi originalni dokumenti te dosad neobjavljeni podaci, koje je na dnevnoj ili tjednoj bazi, Ivan Mišković, u ulozi specijalnog savjetnika (jedinoga, prvoga i posljednjega u toj funkciji koju je obnašao od 1971. do 1973.) referirao predsjedniku SFRJ, Josipu Brozu Titu.

Interes je i za promociju ove knjige bio izvanredan i na predstavljanju se, usprkos situaciji povezanoj s COVID-om, te uz provedbu svih epidemioloških mjera, okupilo više od 130 uzvanika i posjetitelja. U ulozi osobnog izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predstavljanju knjige „Titov specijalni savjetnik“ nazočio je posebni savjetnik predsjednika republike za veterane Domovinskog rata, general-pukovnik, Marijan Mareković. Promociji su kao uzvanici prisustvovali i načelnik Centra vojnih škola „Petar Zrinski“ Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, brigadir Damir Stručić te potpredsjednica Skupštine Istarske Županije, Tamara Brussich. Među uvaženim gostima sudjelovali su i bojnik Cvjetko Vretenar, Zapovjednik 1. bojne 119. brigade HV-a te brigadir Roberto Fabris, zamjenik zapovjednika 119. brigade tijekom Domovinskog rata, predsjednik Kluba 119. brigade HV-a.

Prva se prisutnim uzvanicima, gostima i posjetiteljima obratila ravnateljica Osnovne škole dr. Mate Demarin, Medulin, Emanuela Pinzan Chiavalon, u ulozi domaćina obzirom je ovo prvi događaj koji je Općina Medulin organizirala upravo u novoj školskoj sportskoj dvorani. Uslijedio je pozdravni govor predsjednika Općinskoga vijeća Općine Medulin, Vladimira Veljovića. Uz čestitke autorima na dovršetku i trećeg dijela vrijednog opusa, naglasio je ulogu Općine Medulin kao izdavača trilogije o životu i političkom djelovanju istaknutog mještanina, rođenog Premanturca, danas u 102. godini života. Veljović je dodao, kako životna priča osobe poput general-pukovnika Ivana Miškovića, obzirom na sve što je u svojem dugovječnom životu radio i ostvario, zaslužuje biti ekranizirana i ispričana i na filmskom platnu.

Uslijedio je govor načelnika Općine Medulin, Ivana Kirca, koji je pozdravio sve prisutne iskazujući ponos na znamenite Medulince za čija je imena trajno vezano ovo mjesto, poput don Luke Kirca, hrvatskog narodnog preporoditelja, dr. Ivana Cukona, autora istarske himne koja započinje riječima „Krasna zemljo Istro mila, dome roda hrvatskog…“, te velikog pedagoga Mate Demarina, po kojemu nosi ime škola i dvorana u kojoj je organizirana promocija. Načelnik Kirac istaknuo je i zanimljivu poveznicu s predstavljenom knjigom, obzirom da je upravo kćer dr. Mate Demarina, Foška Rajković, lektorica sve tri knjige o generalu Ivanu Miškoviću. Kirac je zaključno pozdravio i čestitao autorima knjige „Titov specijalni savjetnik“, povjesničaru Andreju Baderu i general-pukovniku Ivanu Miškoviću, ističući značaj i trajnu historiografsku vrijednost koju su stvorili svojim predanim, dugogodišnjim radom.

Potpredsjednica Skupštine Istarske Županije Tamara Brussich pozdravila je domaćine, uzvanike i goste te autore promovirane knjige u ime župana Istarske županije Borisa Miletića te županijske Skupštine. Čestitala je Općini Medulin kao i autorima na realizaciji cjelokupnog historiografskog opusa, napominjući kako je život i djelo generala Miškovića bilo vrijedno biografski zabilježiti te ističući ulogu povjesničara Andreja Badera, koji je neumorno i predano, u periodu od 17 godina koliko je trajao istraživački proces i suradnja s generalom Miškovićem, prikupljao, analizirao i oblikovao dokumentaciju i materijale u rezultat koji se ovom prilikom predstavlja javnosti.

Posljednji od uzvanika, prisutnima se obratio general-pukovnik Marijan Mareković, kao osobni izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata. Započeo je svoj govor pozdravljajući skup u ime predsjednika Milanovića i svoje osobno, riječima „Povijest je učiteljica života, pa tako i ova knjiga general-pukovnika Ivana Miškovića.“. Misao je nastavio izražavanjem svojega poštovanja prema postignućima i specifičnim i značajnim ulogama generala Miškovića, kao dugogodišnjeg načelnika Službe bezbjednosti, osobe na čelu svih obavještajnih službi SFRJ i jedinog među ljudima od povjerenja koji je obnašao dužnost Titovog specijalnog savjetnika. „Među izvješćima generala Miškovića“ dodao je Mareković, „nalaze se i ona iz kojih je razvidno da su se Srbi i 20 godina prije agresije osjećali ugroženima i htjeli naoružati. Stoga će ova knjiga omogućiti bolje shvaćanje rada obavještajnog sustava Jugoslavije, ali i okolnosti posljednjeg međunacionalnog sukoba". Čestitajući autorima na dovršetku povijesno značajne trilogije Mareković je zaključio da se radi o djelu koje nije samo i isključivo biografsko već će poslužiti kao „učiteljica“ za mnoga pitanja, povijesno i politički značajna ne samo za vrijeme koje opisuje, već i za Hrvatsku danas.

Uslijedila je prva glazbena izvedba u kojoj su se članice zbora Praksa predstavile pjesmom „Draga nam je zemlja“, a u nastavku večeri su program promocije obogatile izvedbama pjesama „Sloboda“ i „Bella ciao“. U programu je sudjelovao i mladi Premanturac Mattias Stojanović, koji je svojim glumačkim interpretacijama i čitanjima odabranih ulomaka iz promovirane knjige i ovoga puta publici približio Titovog specijalnog savjetnika citirajući Miškovićeve riječi u prvom licu. Vrlo je zanimljiv i živopisan bio dijalog generala-pukovnika Ivana Miškovića i Jovanke Broz, koje su impersonirali upravo Stojanović i Nina Žufić, voditeljica i moderatorica cijeloga programa promocije. A publika je kroz njihovu kratku, no zaista izvrsnu izvedbu doživjela susret titana, upravo u onom razgovoru koji je u političkom i karijernom smislu označio početak kraja za njih oboje.

Povjesničar Andrej Bader, koautor i urednik sve tri knjige posvećene životnom, vojnom i političkom putu Ivana Miškovića, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su pristigli na subotnju promociju, te posebno istaknuo svoju osobnu zahvalnost Općini Medulin koja je prepoznala značaj sve tri knjige i stala iza autora i njihovog 17-godišnjeg rada te u ulozi izdavača omogućila realizaciju cjelokupnog projekta. Time je još jednom pokazala da se upravo kulturom više no ičim drugim, pa i u nesretnim vremenima poput ovog u kojem se nalazimo, može okupiti ljude i stvarati trajne vrijednosti. Potom je uputio svoje iskrene zahvale načelnicima Općine Medulin u prošlom mandatu, Goranu Buiću, te aktualnom općinskom načelniku, Ivanu Kircu, koji su obojica iskazali senzibilitet za izdavanje prethodnih i ovog posljednjem dijela Miškovićeve biografije. A zahvalio se ponaosob i svim znanstvenim suradnicima koji su sudjelovali u pripremi sve tri knjige te svim djelatnicima Općine Medulin i općinskih tvrtki koji su kroz protekle tri godine pripremali, organizirali te realizirali same događaje promocija u Premanturi, zatim u kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu te i ovu posljednju u sportskoj dvorani u Medulinu. Bader se prisjetio i spomenuo i zamjenika općinskog načelnika Damira Demarina, koji je za Općinu Medulin bio domaćinom upravo na promociji knjige „Iz tajnog arhiva“ održane koncem kolovoza prošle godine u vinkuranskom kamenolomu. Kao i prošle godine u Vinkuranu, Bader je iz sadržaja knjige naglasio kako je SAO Krajina pripremana kao velikosrpski projekt već 1970./1971. godine te da je njen tvorac bio, tada aktivni JNA general, Rade Bulat. Zamolivši uvažene goste iz Zagreba, generala Marekovića i brigadira Stručića - načelnika centra vojnih škola, da te podatke koriste kao "oružje" protiv dezinformacija i podmetanja o građanskom ratu. Potom je Bader riječ o samoj knjizi prepustio glavnom akteru, general-pukovniku Ivanu Miškoviću.

U govoru koji je bio centralnim dijelom subotnje večeri, Mišković se prije svega zahvalio izaslaniku predsjednika republike, general-pukovniku Marekoviću na dolasku, uz riječi kako je prisustvo „kolege po činu“ znak poštovanja samoga predsjednika Milanovića prema, kako je sam sebe nazvao „jednom starcu, partizanu, koji je cijeloga života, od svoje 15-te godine kada je ušao u ilegalu i SKOJ, duboko živio i još uvijek živi antifašizam i njegove vrijednosti“. Zahvalio se potom Općini Medulin na pomoći da ova, kao i prethodne dvije knjige ugledaju svjetlo dana, „svjestan“, kako je nadodao „da bi bez pomoći i financiranja od strane Općine Medulin izdavanje ovih knjiga bilo puno teže, ako ne i nemoguće“. Svoju je iskrenu zahvalnost izrazio i koautoru i uredniku sva tri izdanja, Andreju Baderu, koji je, zorno je prikazao Mišković „kao mladac pokucao na vrata moje kuće u Premanturi i postavljao pitanja i pitanja te kroz točno 147 intervjua, skupio materijal potreban da se pripreme sve tri zajedničke knjige.“. „Ipak“, dodao je Mišković, „nisam mu sve tajne odao, još ima toga što nije iz mene iščupao…“. Dotaknuo se zatim u svom govoru korijena, Istre i Premanture koja je kroz cijeli život, iz dana u dan, bila uvijek u njegovim mislima, spomenuo se oca i majke, ranog života u Slavoniji te vremena provedenog u II. svjetskom ratu, za kojega kaže „vjerujte mi, bili su to najbolji dani u mome životu, tada sam bio zaista slobodan. Slobodan da kažem i radim što hoću, da živim po svome, da budem svoj.“. Osvrnuo se i na svoje vrijeme u Službi bezbjednosti kao i ono u kojemu je bio jedinim Titovim specijalnim savjetnikom, te ukratko o temama i razgovorima u kojima je na dnevnoj bazi u neposrednim izvješćima „referirao predsjednika SFRJ i vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita“. No, „o svemu tome moći ćete pročitati u ovoj novoj knjizi“ zaključio je Mišković na koncu svoga obraćanja.

I zaista, ono što nije moguće pronaći niti u jednom arhivu, ni civilnom ni vojnom, na području cijele bivše Jugoslavije, a relevantno je za noviju povijest naših prostora, čitatelji će moći pronaći u knjizi „Titov specijalni savjetnik“. Nakladnik je Općina Medulin, i u njeno ime načelnik Ivan Kirac, tiskana je u Tiskari Zelina d.d. u 500 primjeraka. U njenoj su pripremi sudjelovali uz autore Miškovića i Badera, ujedno i urednika, kao znanstveni suradnici Predrag Bosić i Mirjana Siladić, Foška Rajković kao lektorica, Marta Unković zaslužna za korekturu, fotografije su ustupili Ivan Mišković, Ana Valter, Zlatko Bosić, a grafički je knjigu uredio i autor je naslovnice Teddy-Lee Akelić iz pulskog MPS-a. Za kupnju će biti dostupna, kao i prethodne dvije, kod autora Andreja Badera.

OPĆINA MEDULIN

foto/ Danilo Memedović (Glas Istre)

Vladimiro Gagliardi

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check