Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
Predavanje o elektromagnetskim poljima 12.05.2016.
11.05.2016.

U organizaciji FENOLIGE udruge u kulturi i JU KAMENJAK ovoga će se četvrtka u prostoru JU Kamenjak u Premanturi održati predavanje Davora Bonefačića "Elektromagnetska polja visokih frekvencija - izloženost, rizici i zaštita". Početak predavanja je u 20 sati, a ulaz je slobodan.

O predavanju

U predavanju se govori o prirodnim i umjetnim izvorima elektromagnetskog polja s posebnim naglaskom na sustave pokretnih komunikacija. Razmotrit će se cijeli elektromagnetski spektar i objasniti razlika ionizirajućeg i neionizirajućeg elektromagnetskog polja. Objasnit će se djelovanje visokofrekvencijskih polja na ljudski organizam te način na osnovi kojega su uvedena temeljna ograničenja i referentne veličine za ograničavanje izloženosti elektromagnetskom polju. Prikazat će se postupak mjerenja visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja i dijelovi mjernog sustava. Objasnit će se postupci zašite i samozaštite od izloženosti elektromagnetskim poljima.

O predavaču

Davor Bonefačić je redoviti profesor na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Na Zavodu za radiokomunikacije FER-a radi od 1993. godine. 1996. bio je gostujući istraživač na Università degli Studi Roma Tre u Rimu. Doktorirao je 2000. godine u području tehničkih znanost, polje elektrotehnika, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Bavi se znanstvenim istraživanjima u području aktivnih integriranih antena, malih i tekstilnih antena te radijskih komunikacija na ljudskom tijelu. Kao istraživač i voditelj sudjelovao je na pet europskih i šest domaćih istraživačkih projekata. Trenutačno vodi projekt o tekstilnim antenama koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Objavio je više od 90 radova u međunarodnim časopisima. Bio je urednik 11 zbornika radova sa znanstvenih skupova te član ili predsjednik tehničkog ili organizacijskog odbora više od 15 znanstvenih skupova. Recenzent je za više vodećih inozemnih znanstvenih časopisa.

Stručni rad prof. Bonefačića uključuje elektromagnetsku kompatibilnost te procjenu i potiskivanje elektromagnetskih interferencija u radiofrekvencijskim sustavima. Osim toga bavi se procjenom i mjerenjem izloženosti ljudi elektromagnetskim poljima visokih frekvencija. Autor je i koautor više od 40 studija i elaborata iz ovih područja koje je izradio za potrebe privatnih tvrtki i državnih tijela.

Prof. Bonefačić je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) i tajnik Odjela komunikacijskih sustava HATZ u razdoblju 2013.-2017. Član je međunarodne udruge IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) i u nekoliko navrata obnašao je dužnosti predsjednika ili dopredsjednika Odjela u Hrvatskoj sekciji IEEE. Nagrađen je brončanom i srebrnom plaketom "Josip Lončar" koje dodjeljuje FER te godišnjom nagradom "Rikard Podhorsky" koju dodjeljuje HATZ.

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check