Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
Najavljen početak inovativnog programa Vižula Art Atelje, prva aktivnost na Vižuli u nedjelju 28.08.2022.
26.08.2022.
Najavljen početak inovativnog programa Vižula Art Atelje, prva aktivnost na Vižuli u nedjelju 28.08.2022.

Na konferenciji za medije održanoj 26. kolovoza u Arheološkom parku Vižula u Medulinu, predstavljen je novi projekt Udruge Art studio, „Vižula Art Atelje“, koji će ova pulska udruga, dugi niz godina aktivna na području općine Medulin, provesti u partnerstvu s medulinskom Udrugom Sakramenski i uz financijsku podršku Općine Medulin. Projekt su najavili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, predsjednik Udruge Art studio Igor Fabris, predsjednica Udruge Sakramenski Mirjana Siladić i voditeljica jedne od radionica, restauratorica Monika Petrović.

Zahvaljujući potpori Općine Medulin koja ovaj projekt temeljem provedenog godišnjeg natječaja za projekte i programe udruga na svom području financira iznosom od 20.000,00 kn, u Arheološkom parku Vižula od 28. kolovoza do 1. listopada 2022. godine održat će se novi i inovativan projekt očuvanja, valorizacije i prezentacije lokalne povijesti i baštine.

„Područje Općine Medulin prebogato je arheološkim nalazima, a poluotok i Arheološki park Vižula primjer je kako je antička povijest nekadašnjeg Medulina ostavila brojne vrijedne tragove koje treba približiti mještanima, djeci i svim domaćim i stranim posjetiteljima i gostima. Upravo iz tog razloga Općina Medulin prepoznala je vrijednost predloženog projekta Vižula Art Atelje i podržala ga. Vjerujem da će ovaj svojevrsni „umjetnički atelje“ privući pažnju naših mještana i gostiju i zaživjeti onako kako to ovaj arheološki lokalitet zaslužuje“, rekao je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Vižulu Art Atelje osmislila je Udruga Art studio te će se od ove nedjelje, 28. kolovoza pa sve do 1. listopada u svojevrsnom ateljeu na otvorenom unutar Arheološkog parka Vižula održavati radionice na kojima će se izrađivati replike i interpretacije predmeta pronađenih na ovom i okolnim arheološkim nalazištima.

„Kulturne aktivnosti Udruge Art studio u partnerstvu s lokalnom Udrugom Sakramenski pridonose unapređivanju kulturnog života na području općine Medulin. Vižula Art Atelje prije svega je program od lokalnog značaja u kulturi, promiče interkulturni dijalog, razvoj civilnoga društva, očuvanje kulturne baštine, lokalnih običaja, tradicije te kulturnih značajki ovog područja. Neizmjerno me raduje što je Općina Medulin prepoznala vrijednost ovog programa i podržala ga budući da se održava u novouređenom Arheološkom parku i donosi novu perspektivu na Vižulu“, poručio je predsjednik Udruge Art studio Igor Fabris, dodajući kako će u završnici projekta izložba radova nastalih tijekom ukupno 10 radionica biti predstavljena u prostoru centra Šantadur time valorizirajući još jedan prostor lokalne zajednice i hvalevrijednu inicijativu njegovog oživljavanja kao kulturnog centra u Medulinu. A dio će izrađenih radova potom biti trajno izložen unutar info punkta Arheološkog parka Vižula, kako bi svim posjetiteljima kroz konkretne primjere i predmete približili život Rimljana na ovoj lokaciji prije dvije tisuće godina. Neki će od tih radova, naglasio je Fabris, možda i zaživjeti kao pravi suveniri, kakve Vižula i Medulin zaslužuju imati.

Predsjednica partnerske Udruge Sakramenski Mirjana Siladić naglasila je kako su se rado odazvali prijedlogu Art studija za zajedničku realizaciju Vižula Art Ateljea. Pojasnila je kako će se u organizaciji Udruge Sakramenski na otvorenju Vižula Art Ateljea u nedjelju 28. kolovoza izrađivati rimske frizure i posjetiteljima i polaznicima radionica ponuditi osvježenje u antičkom, rimskom stilu. „A posebno se veselimo“ dodala je Siladić, „da će izložba radova polaznika Vižula Art Ateljea u završnici projekta biti postavljena u novouređenom prostoru Šantadura – centra baštine i održivog razvoja u Medulinu, kojeg u nekadašnjem medulinskom vrtiću Udruga Sakramenski u suradnji s partnerima i Općinom Medulin od prošle godine oživljava raznovrsnim društveno-kulturnim sadržajima za i sa mještanima.“.

Već na samom otvorenju, 28. kolovoza istovremeno se će održavati četiri umjetničke radionice pod vodstvom stručnih voditelja: radionica mozaika, izrade nakita od keramike, nakita od stakla i keramike, uz izradu antičkih frizura i „rimsko“ osvježenje. Za subotu 3. rujna predviđena je radionica izrade antičke keramike, 10. rujna radionica izrade antičkog nakita od stakla, 13. rujna antički mozaik izrađivat će učenici Osnovne škole „Dr. Mate Demarin“, a 15. rujna djeca iz Dječjeg vrtića Medulin. U subotu 17. rujna slijedi još jedna radionica antičke keramike, dok je za 24. rujna na programu radionica izrade antičkog nakita od keramike. U Centru baštine i održivog razvoja Šantadur 1. listopada održat će se završna izložba i druženje, uz prigodno i neizostavno rimsko osvježenje.

„Prekrasan antički nakit s Vižule polaznici će reinterpretirati, izraditi u tehnici Tiffany. Kao i na ostalim radionicama i na izradi nakita nastojat će se što vjernije dočarati antička povijest kao i život Rimljana na Vižuli“, kazala je voditeljica radionice izrade antičkog nakita, restauratorica Monika Petrović. Dodala je kako će i na ostalim radionicama pod stručnim vodstvom vrsnih i iskusnih voditelja polaznici imati priliku upoznati se s rimskom ostavštinom u Medulinu, kroz izradu uporabnih i dekorativnih predmeta iz antike. „Tako će naprimjer“ istaknula je Petrović „upravo pod vodstvom Igora Fabrisa polaznici izrađivati uljanice kakve su u više stotina primjeraka pronađene na lokalitetu Burle u Medulinu, i koje su prilagane ukopima kako bi osvijetlile put pokojnicima na onaj svijet“.

Sve radionice za polaznike su besplatne, a zainteresirani se mogu prijaviti e-mailom na: info@artstudio-pula.hr te na Facebook i Instagram stranicama Art studija. Broj polaznika je ograničen. Početak programa Vižula Art Ateljea ove nedjelje u Arheološkom parku Vižula predviđen je u 19,00 sati, a u slučaju kiše program će se održati u Multimedijalnom centru Općine Medulin, 3mc-u na medulinskoj placi u istom terminu.

U privitku možete pogledati program Vižula Art Ateljea.

Udruge Art Studio i Sakramenski te Općina Medulin

Prilog:

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check