Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

pisarnica@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
Na rivi postavljene umjetničke skulpture riba – kontejnera u sklopu projekta „Medulin ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici“
16.12.2019.
Na rivi postavljene umjetničke skulpture riba – kontejnera u sklopu projekta „Medulin ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici“

Općina Medulin je danas, 16. prosinca 2019. godine na rivi u Medulinu postavila umjetničke skulpture riba koje služe kao kontejner za plastične boce, a sve u sklopu projekta „Medulin ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici“. Današnje službeno predstavljanju ideje riba – kontejnera otvorio je načelnik Goran Buić koji je djeci iz Osnovne škole dr. Mate Demarina kroz zanimljive primjere objasnio čemu postavljene ribe služe, zašto su postavljenje te ono najvažnije zašto je štetna jednokratna plastika te zašto je važno čuvati okoliš. Djeca su bila oduševljena postavljenim skulpturama i veselo su načelniku odgovorili kako će roditeljima prenijeti sve što su danas naučili kako bi i roditelji zajedno s njima hranili skulpture riba plastičnim bocama. Uz načelnika Gorana Buića i suradnike predstavljanju projekta sudjelovali su direktori i ravnatelji općinskih trgovačkih društva i ustanova, članovi Mjesnog odbora te predstavnice LAGUR-a Istarska batana. Svi prisutni zajedno su simbolično nahranili skulpture riba plastičnim bocama i time prvi započeli provođenje ideje riba kontejnera.

Umjetničke skulpture riba više su od samog kontejnera za plastične boce – one imaju svoje ime, poruku i cilj – čuvati okoliš i smanjiti količinu plastike u moru! Postavljene su 3 ribe – Kata, Fuma i Luca, a svaka od njih na svojoj tabeli objašnjava na hrvatskom i engleskom jeziku čemu služe: „Ja sam riba KATA i jedina sam riba koja se voli hraniti plastičnim bocama! Ubaci u mene jednokratnu plastiku i tako me nahrani da ne ostanem gladna. I zapamti, samo ja volim plastiku, moji prijatelji u moru ne vole i jako im šteti. Čuvaj more i okoliš, ne bacaj smeće i recikliraj.

Jeste li znali da se plastika u moru ne razgrađuje nego se usitnjava i od toga nastaje mikroplastika. Riječ je o plastici koja je manja od pet milimetara. Ta mikroplastika na sebe navlači velike količine teških metala, virusa i bakterija, ali u koncentracijama i do 1000 puta većim od onih u moru. Sve to dospijeva u probavni sustav riba i ostalih morskih organizama, a njihovom konzumacijom i u ljudski organizam. Medulin je ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici!“ – poručuje javnosti riba Kata i Općina Medulin.

Ovakve ribe već postoje u svijetu i vrlo su dobar primjer osvještavanja javnosti o štetnosti jednokratne plastike, a ovim projektom Općina Medulin željela je i na svom području iskoristiti ovaj zanimljivi model osvještavanja i edukacije. Trenutno su sve 3 ribe postavljene u Medulinu na rivi (kod Fontane), no riba Fuma ostati će u Medulinu dok će riba Kata otići u Pješčanu Uvalu, a riba Luca u Banjole. Općina Medulin poziva sve mještane da u skulpturu ribe ubacuju plastične boce te na taj način podrže ovu ideju, a Općina Medulin svakako nastavlja raditi na „malim koracima“ za očuvanje okoliša!

Instalaciju riba izradila je udruga MedulinArt u suradnji sa ALU GRAD j.d.o.o.

Općina Medulin prijavila je projekt pod nazivom „Medulin ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici“ na natječaj za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Istarska batana. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Ukupna vrijednost projekta je 93.738,00 kuna i financiran je 100% iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Projekt traje do 31.12. 2019. godine.

Postavljanje riba jedna je od aktivnosti na projektu, dok su druge aktivnosti obuhvaćale 3 eko akcije čišćenja obale i podmorja, radionicu za djecu, snimanje i emitiranje video i radio spota, nabavku platnenih vrećica koje će se podijeliti mještanima te nabavu platnenih torba za svu djecu iz OŠ dr. Mate Demarina i Dječjeg vrtića Medulin sa područnim vrtićima.

Medulin ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici! Budi i ti za okoliš!

#NeMoruPlastike

OPĆINA MEDULIN

FOTO/Lara Vujica

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check