Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
FENOLIGA - predstava "ČITAČ LJUDI" - sutra 03.02.
02.02.2024.

FENOLIGA, udruga u kulturi poziva vas na predstavu „ČITAČ LJUDI“ u subotu, 03.02.2024. u 19,00 h u Premanturi - "Škola" na placi.

 

Ulaz slobodan.

 

O predstavi.:

Predstava iz produkcije baljanskog Teatra Fort Forno „Čitač ljudi“

u režiji Roberta Raponje i izvedbi Gabrijela Perića započinje istarsku turneju u subotu 3. veljače u Premanturi.

Ova monodrama autorski je projekt glumca Gabrijela Perića i redatelja Roberta Raponje, koji su i autori teksta predstave, te dramaturginje Tatjane Šuput Raponja, Rie Trdin, koja potpisuje likovnost i Željke Flegar, koja je autorica prilagodbe na engleski jezik. Predstava traje 63 minute.

„Čitač ljudi“ duhovito je koncipirana monodrama interaktivnog karaktera, koja obrađuje veoma intrigantnu temu - kako izraziti sebe i zanemariti traumatična iskustva kojima je svaki mladi čovjek izložen u svom formativnom razdoblju.

„Čitanje sebe i drugih cjeloživotni je proces: nepredvidiv i pun iznenađenja, živ i uzbudljiv, dramatičan i komičan. U sjećanje nam se bilježe događaji i doživljaji koje dijelimo i stvaramo s roditeljima, rođacima, vidljivim i manje vidljivim prijateljima; sve do školovanja i odrasle dobi kada promišljamo o načinima izražavanja samih sebe kako bismo pronašli autentičnost koja nas izgrađuje.

Pođite na putovanje s osobom koja će podijeliti svoja iskustva čitanja sebe i drugih u nastojanju da podijeli trenutke osjetilne spoznaje s vama.

Predstava je do sada igrala pred građanskom publikom, osobama treće životne dobi, studentskom publikom, te mladima u Osijeku, Tuzli, Slavonskom Brodu, Đakovu i Bilju.

 

O autorima:

Robert Raponja je rođen u Puli. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu apsolvirao je komparativnu književnost i talijanski jezik i književnost 1990., a na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je kazališnu režiju 1993. godine. Tijekom svog profesionalnog rada u kazalištima bio je u različitim statusima – od slobodnog umjetnika preko, umjetničkog voditelja do ravnatelja kazališta u Puli, umjetničkog voditelja Osječkog ljeta kulture, direktora drame HNK Osijek ali se uvijek intenzivno bavio dramskom pedagogijom. Osnivač je dramskog studija u Puli 1996., a 1997. godine pokrenuo je MKFM (Međunarodni kazališni festival mladih) – u sklopu kojega je organizirao preko 250 kazališnih radionica te ugostio preko 300 eminentnih kazališnih pedagoga iz cijeloga svijeta.

Dobitnik je mnogobrojnih strukovnih nagrada i priznanja, među kojima treba izdvojiti nagradu Hrvatskog glumišta 2010. godine za režiju predstave “Paralelni svjetovi” Mire Gavrana u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku,

Gabrijel Perić, rođen je 1995. godine u Osijeku. Diplomirao je 2019. Kazališnu umjetnost; smjer: Gluma i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Polaznik je brojnih stručnih radionica pod vodstvom domaćih i inozemnih umjetnika. Iako mladi umjetnik, Gabrijel Perić u svoj je umjetnički životopis kao lutkar, glumac, redatelj i autor kazališnih tekstova upisao sudjelovanje u tridesetak kazališnih projekta.

Bavi se i performansom, a kao glumac i autor sudjeluje u brojnim audio pričama za djecu te radio dramama.

Dobitnik je Godišnje dekaničine nagrade Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku 2019. za postignut uspjeh u umjetničkom radu na polju kazališne umjetnosti.

 

PRILOG:

2. Čitač ljudi - programska knjižica (CRO)

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check