1-Dan-ruzicastih-majica-2018_nagradjena-poruka-4.raz-Banjole

Općina Medulin prigodnim se progamom uključila u obilježavanje “Dana ružičastih majica”, čiji je cilj upozoriti na problem vršnjačkog nasilja.

 

Prigodni program održan je danas, u srijedu 28. veljače 2018. godine u OŠ Dr. Mate Demarina u Medulinu i PŠ u Banjolama, u prisustvu ravnateljice škole Dragice Dorić, stručnog osoblja škole i učenika. U ime Općine Medulin prisustvovali su pročelnica UO za opće poslove i društvene djelatnosti Suzana Racan Stern te viši stručni suradnik za opće poslove i manifestacije Gianni Bužleta, koji su školarcima tom prigodom u ime Općine Medulin podijelili ružičaste majice s otisnutom porukom “Stop nasilju”.

 

Poruke protiv nasilja učenici su izradili u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja, a u medulinskoj školi program je osmislila školska psihologinja Tanja Đoić.

 

U svakom razredu posebno su pohvaljene najoriginalnije poruke.

 

U Hrvatskoj se, petu godinu za redom, posljednje srijede u veljači, obilježava Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana rodila se 2007. godine u Kanadi, s ciljem povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj oboljeloj majci postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je obilježavanja tog dana inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja iz Đakova, a prošle godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koje trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, potrebno je žurno obavijestiti policiju pozivom na broj 192.

 

Foto/ Mario Rosanda