1-Bizjak-u-Banjolama

U GALERIJI CRNOBORI U BANJOLAMA OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MARTINA BIZJAKA

 

U Zavičajnoj galeriji Crnobori u Banjolama u subotu 24. veljače 2018. u organizaciji Udruge Arsnova koju vodi kustosica Kristina Tamara Franić, povjesničarka umjetnosti i etnologinja, održana je prva izložba crteža Martina Bizjaka nakon njegove smrti pod naslovom „Pokladne maske“.

 

Prilikom otvorenja izložbe pred mnogobrojnom publikom, Bizjakovim prijateljima i članovima obitelji, kustosica se prisjetila kako je s Bizjakom surađivala na njegovim izložbama u vodnjanskoj galeriji El Magazein kod Germana Fiorantija te u pulskoj galeriji Srpskog kulturnog centra, naglasivši kako je već neko vrijeme razmišljala o realizaciji ove izložbe.

 

– Bizjak je stvarao srcem, čak i kada je bio bolestan i kada su ga godine i bolest ograničavale u radu, stvarao je svim srcem, njega je upravo srce vodilo kroz umjetnost. Odabrala sam njegovih petnaestak slika koje prikazuju maskirana lica, koje je on naslikao u različitim razdobljima svoga stvaralaštva. Većina njegovih slika nije potpisana, nisu navedene ni godine nastanka, ali im je stil prepoznatljiv i čitljiv. Te slike su naslikane u klasičnoj tehnici tempere na papiru i čine mali dio bogatog autorovog opusa, koji je svoje najproduktivnije godine posvetio javnom, društvenom i kulturnom životu Pule i Istre, a tek s umirovljenjem potpuno se posvetio svom prvobitnoj misiji – slikarstvu, rekla je Franić.

 

Naglasila je i da je Bizjak najplodniji bio krajem devedesetih godina dvadesetoga stoljeća te u prvim godinama novoga tisućljeća, kao i činjenicu da njegovo slikarstvo ulazi u područje mitskog i nadrealnog,a u bogato opremljenom popratnom katalogu objasnila je i zaokupljenost motivom karnevalskih maski te što je moglo privući ovoga umjetnika tom fantastičnom imaginariju.

Bizjakova kćerka Breda, inače priznata arhitektica, također je pozdravila posjetitelje svečanog otvorenja izložbe, zahvalivši se organizatorima na postavu ove izložbe u Banjolama ujedno je najavila predstojeću veliku izložbu radova toga umjetnika u Gradskoj galeriji Pula, koja bi trebala biti realizirana u ljeto ove godine.

 

Po okončanju službenog otvaranja izložbe prisutni su još dugo razgledavali izložene radove, a ugođaj su upotpunili glazbenici gitarist Haris Brković i flautistica Naike Dapiran, koji djeluju pod imenom Duo Cavatina.

 

Martin Bizjak rođen je 16. prosinca 1929. godine u Hrastniku u Sloveniji, u rudarskoj obitelj. U rodnom gradu pohađao je osnovnu školu, a zatim Trgovačku školu u Trbovlju i Školu za umjetničko obrtništvo i Akademiju likovnih umjetnosti na Odsjeku za slikarstvo u Ljubljani. Diplomirao je u klasi profesora Maksima Sedeja. Posebno su ga se dojmili impresionisti, Gabrijel Stupica, Chagallove poetske imaginacije, Murtićeve palete i Stančićevi fluidni urbani krajobrazi.

 

Godine 1957. seli se u Pulu gdje radi kao likovni pedagog. Širina društvenog interesa, pogotovo na polju kulture, ubrzo ga je dovela na mjesto referenta za kulturu u općinskoj službi, a 1962. prihvaća ponudu direktora Radničkog sveučilišta s ciljem osnivanja posebne referade za kulturno– estetsko obrazovanje odraslih. Uz sve te obaveze, uspješno organizira kulturni život i otvara izložbe diljem Istre. Bio je angažiran i na amaterskom filmu, utemeljio je Filmski klub Jelen, a 1965. bio je jedan od inicijatora MAFAF-a, tradicionalnog festivala nezavisnog filma. Postao je i direktor tadašnjeg Festivala jugoslavenskog filmskog festivala sa sjedištem u Puli. U ljeti 1970. organizirao je prvi samostalni izložbeni prostor grada Pule. Otvaranje te galerije u Opatijskoj 3 bio je san mnogih istarskih umjetnika, kulturnih djelatnika i ljubitelja kulture.

 

Sudjelovao je na više od trideset samostalnih izložbi, od kraja osadesetih u tvrđavi Bourguignon i Galeriji „Šmitran“, pa sve do 2016. u vodnjanskoj El Magazein ili godinu ranije u Cvajneru.

 

Foto/ Mario Rosanda