Kategorija
Općina Medulin
Centar 223
52203 Medulin
HRVATSKA
Kontakt telefon

052 385 650

Kontakt mail

opcina@medulin.hr

  • Početna
  • novosti
  • Odarbana novost
1100 učenika iz medulinske i pulskih osnovnih škola sudjeluju u projektu Europa InCanto
02.09.2021.

U srijedu, 01. rujna 2021. godine održano je predstavljanje projekta Opera InCanto financiranog  iz Programa kreativna Europa – Creative Europe Programme,   cilj kojeg je kod  djece u nižim razredima osnovne škole pobuditi interes za operu, te njima i njihovim obiteljima približiti  operu i  lirsko pjevanje.

Nositelj projekta je umjetnička organizacija Europa in Canto, a partneri su: Internacionalna mreža konzervatorija iz Belgije ( Association Europeenne des Consarvatories, Academies de Musique, Talijanska državna škola u Madridu ( Scuola Statale Italiana di Madrid ), Glazbena udruga Le Piccole Canaglie iz Brisela, Centar Nove Generacije ( Qendra Gjenerata a re) iz Tirane,  te  uz Općinu Medulin i Nacionalna opera iz Leipziga (Oper Leipzig).

Kroz projekt će  biti educirani učitelji u nižim razredima osnovnih škola kako bi kroz jednostavan način i posebne tehnike vodili svoje učenika u procesu otkrivanja i približavanja opere.

Osim osnovne škole iz Medulina u projekt su uključene i pulske škole: Giuseppina Martinuzzi, OŠ Kaštanjer i Veli Vrh te Škola za odgoj i obrazovanje, te su konferenciji prisustvovale ravnateljice  navedenih osnovnih škola, koordinatorica projekta Doris Cerin Otočan, Nunzia Nigro,  Louise Lissner te načelnik Općine Medulin sa suradnicima.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac izrazio je svoje zadovoljstvo što Općina Medulin provodi ovaj  projekt u kojem će sudjelovati  preko 1100 učenika iz medulinske i pulskih osnovnih škola. Naglasio je kako vjeruje da će epidemiološka slika biti dobra, kako bi se sve planirane aktivnosti uspjele provesti.

Nunzia Nigro zahvalila se načelniku, ali i svim ravnateljicama i stručnim suradnicima koji će raditi s djecom, na uključivanju u projekt. Naglasila je kako se u ovom projektu ne uče samo note i interpretacija  poznatih  Verdijevih  arija iz Turandota, već  učenici sami izrađuju kostime, scenografiju, uče talijanski jezik, a svoje postignuće  imati će priliku pokazati na pravoj, velikoj sceni, zajedno s prvacima opere iz Leipziga.

Istaknula je kako je upravo za vrijeme pandemije, još više iskazana žeđ za ovakvim projektima kroz koje se educira i stvara kazališna publika.

Doris Cerin Otočan predstavila je i  materijale za provedbu projekta  i to priručnik za djecu i metodološke upute za profesore, naglasivši kako će se iz projekta angažirati i stručni suradnici koji će koordinirati rad  sa svim školama te biti pomoć svim učiteljima i profesorima.

Pročelnica Racan Stern  istaknula je kako je vrijednost projekta   gotovo 400.000,00 EUR-a od čega, naravno najveći dio odlazi partnerima  Operi iz Leipziga te  umjetničkoj organizaciji Europa in Canto, dok Općini Medulin za njene aktivnosti pripada 47.000 EUR-a iz kojeg će se podmiriti troškovi profesora glazbe koji će raditi s djecom, tisak i prijevod libreta, dio plaća službenika Općine, troškovi za  organizaciju finalnog eventa – prikazivanju opere Turandot u Općini Medulin, za koju će se scena  dopremiti iz Leipziga, a  naši će učenici zajedno s prvacima leipziške opere izvesti sve zborske  pjesme.

Biti će to prilika i kroz ovaj projekt predstaviti  Općinu Medulin kao mjesto održavanja mnogih i raznolikih glazbeno scenskih spektakala u kamenolomu Cave Romane,  trgu kod Malina, kamenolomu na Vižuli, uvalama na Kamenjaku i drugim mjestima, što će  zasigurno rezultirati   realizacijom novih atraktivnih  programa i projekata.

OPĆINA MEDULIN

Prelistajte MEDinfo
glasnik Općine Medulin
accessibility close
Alati pristupačnosti
text_increase Veliki tekst check
format_letter_spacing_wide Razmak slova check
contrast Invertiraj boju check
format_color_reset Crno-bijelo check
line_weight Razmak redova check