03 General_knjiga_3_plakat_B2_NOVI_27.11.

 

Općina Medulin u ulozi izdavača organizira promociju knjige „Titov specijalni savjetnik“, autora Ivana Miškovića i Andreja Badera, koja će se održati ove subote, 27. studenog 2021. godine, u sportskoj dvorani Osnovne škole dr. Mate Demarin Medulin.

 

Radi se o knjizi koja obrađuje političko djelovanje general-pukovnika Ivana Miškovića, dugogodišnjeg načelnika Službe bezbjednosti i jedinog Titovog specijalnog savjetnika, u periodu od 1971. do 1984. godine. U ovom, 3. dijelu političke biografije rođenog Premanturca, danas 101-godišnjaka, koji se i kronološki nadovezuje na prethodne dvije knjige, prezentirana su sva originalna izvješća, drugi originalni dokumenti te dosad neobjavljeni podaci, koje je na dnevnoj ili tjednoj bazi, Ivan Mišković, u ulozi specijalnog savjetnika, referirao predsjedniku SFRJ, Josipu Brozu Titu.

 

Autorski dvojac, kao i za prve dvije knjige, „General iz Premanture“ (2019.) i „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“ (2020.), i kod ove 3. čine sam Ivan Mišković i povjesničar Andrej Bader, ujedno urednik sva tri izdanja.

 

Izdavanjem knjige „Titov specijalni savjetnik“ završen je, nakon sedamnaest godina pripreme i rada, historiografski opus o društveno-političkom i vojnom djelovanju Ivana Miškovića, Istranina s najvišim činom u JNA – general pukovnik, ujedno i na najvišem položaju u SFRJ – onomu specijalnog savjetnika za bezbjednost Josipa Broza Tita. Mišković je bio i koordinatorom i rukovoditeljem svih sigurnosnih i obavještajnih službi u SFRJ, te poslanikom u Skupštini SFRJ, u kojoj je 1974. godine glasao za novi Ustav SFRJ na kojemu počiva i današnja Republika Hrvatska.

 

Sve tri knjige o general-pukovniku Ivanu Miškoviću, izdala je i u cijelosti financirala Općina Medulin, koja je organizator ove promocije.

 

Događaj će se održati u skladu sa svim epidemiološkim mjerama na snazi, a ulaz je slobodan, uz obaveznu digitalnu COVID potvrdu, odnosno negativni PCR ili antigenski test, stoga se mole posjetitelji da radi provedbe epidemioloških mjera dođu pravovremeno.

 

OPĆINA MEDULIN