FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje „Ilegalni bjegovi iz Istre nakon Drugog svjetskog rata“ koje vode IGOR ŠAPONJA & IGOR JOVANOVIĆ predavanje će se održati u četvrtak 07. veljače s početkom u 19:30 sati, u Premanturi u „školi“ na placi.

 

 

 

Ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

 

 

 

 

O predavanju:

 

 

Predavanje se odnosi na ilegalne migracije iz hrvatskoga dijela Istre u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata zaključno s krajem 1960-ih godina 20. stoljeća. Vremenski je okvir determiniran političkim prilikama u Jugoslaviji nakon 1945. koje su imale svoje direktne implikacije u pogledu migracijskih procesa. Ilegalne su migracije prisutne od završetka Drugoga svjetskog rata i trajale su u sve većem intenzitetu do kraja 1960-ih godina 20. stoljeća. Ilegalne se migracije nastavljaju i nakon navedenog razdoblja, ali su puno manjeg intenziteta. Naime, tek krajem 1960-ih  Jugoslavija je počela izdavati putovnice pa više nije bilo (osim u slučaju kriminalaca i izbjegavanja vojnog roka) tolike potrebe za ilegalnim bježanjem. Kao završnu godinu fenomena ilegalne emigracije navest ću 1968., kada Savezna Republika Njemačka i SFRJ potpisuju ekonomski sporazum o razmjeni radnika.

 

 

O ilegalnim se migracijama iz hrvatskog dijela Istre nakon Drugoga svjetskog rata vrlo malo govorilo, a još manje pisalo jer socijalistički poredak kao ispravan i pravedan nije smio doći u pitanje. Mada se toj temi daje više pozornosti početkom 21. stoljeća, literatura je vrlo oskudna, a arhivska građa još uvelike neistražena.

 

 

Često se ilegalne migracije poistovjećivalo s procesom egzodusa ili ih se smatralo njegovim dijelom. Međutim, ilegalne migracije i egzodus su dva paralelna procesa koja su se odvijala nezavisno jedan od drugoga. Faze egzodusa i ilegalnih migracija se međusobno prepliću, a da pritom zadržavaju svoje karakteristike. Oba procesa nisu jedinstvena sama za sebe već se promatraju u širem kontekstu legalnih i ilegalnih migracija u srednjoj i istočnoj Europi u vrijeme i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

 

 

 

Fenoliga udruga u kulturi