FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje Darka Chudya “DUBOKA MOZGOVNA STIMULACIJA MEDICINSKI, ZNANSTVENI I ETIČKI IZAZOVI!„ ovog četvrtka 05. prosinca 2019. godine s početkom u 19 sati u Premanturi – “Škola” na placi. Ulaz je za sve posjetitelje slobodan.

 

O predavanju …

 

Na predavanju će biti govora o:

 

  • tome što je duboka mozgovna stimulacija,
  • povijesnom razvoju ideje duboke mozgovne stimulacije,
  • dokazanoj uspješnosti mozgovne stimulacije u liječenju neuroloških bolesti,
  • mozgovnoj stimulaciji u liječenju neuroloških i psihijatrijskih bolesti u eksperimentalnoj fazi primjene,
  • mogućoj primjeni duboke mozgovne stimulacije u budućnosti
  • etičkim dilemama – povijesno nasljeđe psihokirurgije (frontalna lobektomija),
  • pokušajima primjene ugradnje neurostimulatora u vojne svrhe,
  • industriji medicinskih uređaja – između etike, medicine i profita,
  • zaključcima, porukama i pitanjima za za razmišljanje

 

O predavaču …

 

 Napomena: Chudy se izgovara Hudi.

 

Dr. sc. Darko Chudy rođen je u Zagrebu 8. veljače 1962. godine, specijalist je neurokirurg i pročelnik Zavoda za neurokirurgiju u Kliničkoj Bolnici Dubrava.

 

U Klinici za neurokirurgiju KBC Zagreb započeo je s operacijama iz područja stereotaktičke neurokirurgije te je brojne zahvate iz područja funkcijske neurokirurgije uveo u Hrvatskoj kao i metodu duboke mozgovne stimulacije u bolesnika s poremećajima pokretanja (Mb Parkinson, distonije) i neizlječivim bolnim sindromima. Patentirao je originalni neinvazivni stereoadapter  koji se uspješno primjenjivao prigodom neurokirurških operacija. Sticao je subspecijalističko znanje i neurokirurgije u Koelnu Njemačka, Stockholmu i  Umei Švedska, Londonu Velika Britanija,  Ankari Turska i  Marseille Francuska.

 

Za vrijeme svog rada u Zavodu za neurokirurgiju KB Dubrava uveo je duboku mozgovnu stimulaciju u bolesnika u minimalnom stanju svijesti i vegetativnom stanju.

 

U studenom 2016. godine izabran je u znanstveno-nastavno zvanje docenta u kumulativnom radnom odnosu u Katedri za kirurgiju u Kliničkoj bolnici Dubrava.

 

Održavao je niz pozivnih predavanja te je 2010. godine izabran u zvanje Affiliate Associated Professor „Department of neurological surgery“ University of Washington Seattel SAD-e. U New Yorku na Svjetskom kongresu funkcijske i stereotaktičke neurokirurgije održao je pozivno predavanje na raspravi o svijesti.

 

Suvoditelj je bio projekta „RONNA“ su uspješnim započetim kliničkim ispitivanje robotskog sustava u neurokirurgiji što je hrvatski proizvod te je suvoditelj projekta „ NERO – Neurokirurški robot“ sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa: Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. Projekt u Hrvatskoj objedinjuje suradnju ukupno 27 znanstvenika, liječnika i inženjera iz područja neurokirurgije, strojarstva i elektrotehnike te je ukupna vrijednost projekta 21 000 000 HRK.

 

Suosnivač je Referentnog centra za funkcijsku i stereotaktičku neurokirurgiju KB Dubrava Ministarstva zdravlja RH.

 

Autor ili koautor je poglavlja u deset udžbenika iz područja neurokirurgije te više od dvadeset radova CC indkesiranim, citiranost 291; H-indeks 10; i10-indeks 11:

 

 

FENOLIGA udruga u kulturi