ortoTvrtka GEOGRUPA d.o.o.  iz Pule za potrebe analize podataka opožarenog područja na Valdebeku, Dolinki i Vintijanu izradila je georeferencirani ortofoto snimak visoke rezolucije (1piksel/5cm). Zbog iznimnog interesa javnosti, ortofoto snimak postavljen je na GISPORTAL grada Pule (LINK:  https://www.iopcina.hr/gisapp/?a=Pula&URL=0697144e-4073-40f5-946a-330484ff9b56) i općine Medulin (LINK: https://www.iopcina.hr/gisapp/?a=medulin&URL=06563591-a2b4-47bd-8399-28cc49107e4e)

Ukupna opožarena površina iznosi 44 hektara.

GISPORTAL  omogućuje analize širenja  požara,  mjerenja površina opožarenog područja, mjerenja  udaljenosti između opožarenih površina i objekata, kao i vizualnog utvrđivanja razmjera opožarenih površina ( pogotovo između kuća).

Tvrtka GEOGRUPA d.o.o. registrirana je kao operater sustava bespilotnih zrakoplova u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo. Udaljeni piloti koji su upravljali  bespilotnom letjelicom (dronom)  imaju položene dozvole za A1/A3 i A2 kategorije leta, te je snimanje  prijavljeno Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe  preko AMC portala, uz pisanu suglasnost grada Pule za ciljano snimanje opožarenog područja.

Stručni tim za izradu ortofoto snimka:

Dr.sc.Boris Blagonić, dipl.ing.geod. – voditelj projekta

Dino Diminić mag.ing.traff., licencirani udaljeni pilot

Daniel Vuković, dipl.ing.geod., licencirani udaljeni pilot

Zahvaljujemo se tvrtki Geogrupa d.o.o. na doniranom  georeferenciranom  ortofoto snimku opožarenih površina, koji će  uvelike olakšati izradu planova sanacije i revitalizacije opožarenog područja.

OPĆINA MEDULIN