Načelnik Općine Medulin primio sudionike u gašenju požara u medulinskoj komunalnoj luci_2Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac primio je u Općinskoj vijećnici  zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Pula Ivicu Rojnića i zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Medulin Marina Mihovilovića  te mještane Medulina Andreju i Matea Lorenzina, Stipu Kneževića, Luisa Kirca i Emila Golubića.

 

 

Načelnik Ivan Kirac zahvalio se mještanima koji su brzom reakcijom spriječili katastrofu koja je mogla biti  veća. Zahvalio se i Javnoj vatrogasnoj postrojbi i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu na brzoj reakciji i dolasku izražavajući zadovoljstvo što  u požaru nije nitko stradao i što se nije dogodilo onečišćenje mora. Istaknuo je da će se do slijedeće sezone  pojačati  hidrantska mreža, te će se hidranti ugraditi u samoj luci. Izrazio je nadu  da se takve stvari  više neće dešavati. Bilo je strašno gledati kako vatra guta plovila naših mještana  te je  najosnovnije bilo   ukloniti plovila koja nisu bila  zahvaćena vatrom.

 

 

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivica Rojnić naglasio je kako je  požar plastičnih brodica  specifičan jer  one gore kao tekućina i takav je požar gotovo  nemoguće zaustaviti.  Jedini je način odvojiti  brodicu koja je zapaljena od drugih brodica, pa je  zahvalio  mještanima koji su upravo  to učinili, riskirajući svoje živote. Poznata je solidarnost ljudi koji rade na moru i s morem od ribara do vlasnika  izletničkih brodova, kako oni  uskaču jedni drugima i kod vremenskih neprilika,  i kod ovakvih nesreća, čemu smo  svjedočili i u medulinskoj luci proteklog tjedna.

 

 

Presudno je bilo i što je na inicijativu Darka Privrata oslobođen prolaz za vatrogasna vozila, što je uveliko  olakšalo pristup i  ubrzalo početak gašenja. Pohvalio je i   pripadnike  jedinice prometne mladeži koji su  reagirali kao pravi profesionalci.

 

Marino Mihovilović istaknuo je kako je požar  započeo na jednoj brodici  na kojoj su se zapalile tekućine. Osobe koje su bile na brodici  skočile su u more, a zapadnjak je otpuhao  zapaljeni brod na  brodice na komunalnom vezu. DVD se  i ovaj put, kao i uvijek  odazvao pozivu JVP, te su gotovo istodobno došli na mjesto požara i započeli s njegovim gašenjem.

 

 

Luis Kirac  naveo je kako se  na rivi zatekao slučajno  i odmah   se uključio u  odvezivanje brodica koje  nisu bile zahvaćane požarom. Naglasio je kako je materijalna šteta najmanje bitna, da je bitno da nema stradalih, iako je on sam zaradio blaže tjelesne ozljede.

 

 

Emil Golubić je također odmah  priskočio u pomoć,  a izrazio je žaljenje  što nisu uspjeli spasiti sve brodove. Naglasio je da je i  ove godine  u Medulin u bilo puno posjetitelja, pa je u više navrata svjedočio zdravstvenim problemima naših gostiju koji  nisu spremni na ovako visoke temperature. Stoga  je predložio da se  u Medulin napravi punkt  hitne pomoći, te da se svakako  osigura veći broj spasioca na plažama.

 

 

Bez obzira na nesreće koje se događaju, Medulin je još jednom  pokazao da je sigurno mjesto za život, sigurna destinacija za godišnji odmor, prvenstveno  zahvaljujući  uređenom sustavu vatrogastva, ali i nesebičnoj i požrtvovnoj reakciji naših mještana.

 

OPĆINA MEDULIN