IMG_20210421_115925Danas je u Multimedijalnom centru Općine Medulin predstavljena najnovija knjiga autorice Marije Peruško, zbirka poezije pod nazivom „Pomireno vrime“. Uz autoricu su knjigu predstavili načelnik Općine Medulin, Goran Buić u ulozi izdavača i Mario Rosanda, koji je knjigu grafički uredio i pripremio.

 

 

Uvodno je načelnik Buić pozdravio sugovornike i prisutne predstavnike medija, te čestitao autorici na najnovijem literarnom radu. Za razliku od prethodne dvije knjige gospođe Peruško, obje kapitalna djela, rječnici posvećeni medulinskom govoru – Rječnik medulinskoga govora (2010.) i Frazeološki rječnik medulinskoga govora (2019.) – ova posljednja, istaknuo je Buić, zbirka je poezije, posebna je zbog pjesničke forme, ali i stoga što ju prati nosač zvuka – CD na kojemu autorica autentičnim medulinskim govorom slušatelju predstavlja odabrane pjesme iz zbirke netom izašle iz tiska. Time je, kazao je Buić, autorica stvorila pravi mali zavičajni, baštinski i jezični biser te njime zaokružila svojevrsnu trilogiju posvećenu Medulinu. Zasigurno se može reći, dodao je, da je Marija Peruško prava čuvarica kulturne baštine, tradicije i identiteta Medulina. Kroz zvučni zapis koji zbirka u sebi sadrži, ona će nedvojbeno „živjeti“, na način da će se njeni ulomci, pojedine pjesme moći koristiti u raznim prigodama, manifestacijama i događajima te biti reproducirane i kroz eter medulinskoga radija, kao i putem web stranica Općine Medulin, završno je rekao načelnik Buić. Na koncu je poželio uspješan nastavak spisateljskog rada gospođi Peruško, ne sumnjajući u to da će iz njenog „računalnog“ pera u skoroj budućnosti svjetlost dana ugledati neko novo djelo, možda kratka proza ili čak roman!

 

 

Mario Rosanda u ulozi grafičkog i glazbenog urednika izdanja, osvrnuo se na sam rad na pripremi zbirke, ističući kako je zbog toga što je tekst na dijalektu i akcentuiran, priprema knjige bila zahtjevnija nego kod većine knjiga koje je u 30 godina koliko se ovim poslom bavi, uredio. Za takvu vrstu teksta, upravo zbog akcenata, posebno se priprema i programira font, te se može reći da je umjesto uobičajenog pletenja, rad na pripremi za tisak ovakvog teksta, usporediv sa izradom čipke. Dodajući kako je s gospođom Peruško bilo iznimno ugodno surađivati, te su konstruktivni prijedlozi i sugestije obje strane činile kompromise jednostavnima i uspješnima, pohvalio je autoricu prisjećajući se snimanja pjesama u studiju Medulin FM-a. To stoga što su za tri dana, takoreći na prvu, snimili svih 38 pjesama koje se nalaze na audio CD-u. Rosanda je naposljetku budućim čitateljima predložio da svakako knjigu prvo poslušaju, a potom pročitaju, jer čuti izvorni medulinski govor kako ga u svakoj od pjesama s emocijom i žarom izgovara gospođa Peruško, zaista je posebnost i vrijednost ovog djela.

 

 

Na kraju predstavljanja prisutnima se obratila sam autorica, zahvaljujući načelniku Buiću i Općini Medulin koja je financirala njene, sve tri do sada objavljene knjige. Istaknula je kako se ova najnovija zbirka poezije ipak nadovezuje na prethodna dva rječnika, jer je iz riječi koje nisu mjesto našle u njima, nastajala tijekom posljednjih desetak i više godina, paralelno s radom na rječnicima, svaka od ukupno 61 pjesme koje sačinjavaju zbirku „Pomireno vrime“. Spojiti znanstveni rad, kakav je rad na pripremanju rječnika, sa poezijom, a posebno formom soneta, zahtjevan je poduhvat, i komu to pođe za rukom, istaknula je gospođa Peruško, uspio je dati smisao poeziji. Sama je autorica zatim pročitala dvije pjesme iz zbirke; „Besidarnik san napisala“, koja je nastala 2010. godine, kao prva od svih pjesama iz zbirke, a i prva je u prvom od ukupno sedam poglavlja knjige te pjesmu „Pomireno vrime“ koja bolje od bilo kojeg objašnjenja odgovara na pitanje – što nam autorica poručuje kroz sam naziv zbirke. Treću su pjesmu prisutni mogli čuti direktno sa audio CD-a, a to je pjesma „Ča je štridalo?“. Time su dobili dojam samog zvučnog zapisa, jer na CD-u je kao glazbena podloga čitanim pjesmama autorice, korištena glazba sa CD-a „Istra mi je druga mati“ Nella Milottija u izvedbi Viktora Vidovića, te zvuci iz prirode našega kraja, šum mora i pjev galebova. Autorica je potom zahvale uputila upravo Mariju Rosandi, u kojemu je pronašla izvrsnog suradnika u radu i pripremi svojih djela. Zahvale je također uputila Maji Bizjak na čelu Medulinske rivijere d.o.o., koja je knjigu i CD realizirala, te Sonji-Barbari Bader, iz UO za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin, kao voditeljici cjelokupnog projekta. Gospođa Peruško se zahvalila i urednici i recenzentici prof. dr. Lini Pliško, koja je napisala proslov zbirci te Istri Lazarić Toner, umjetnici čije ilustracije krase naslovnicu i stranice predstavljene zbirke, čiji je Općina Medulin izdavač, a tiskana je u 300 primjeraka, kao i CD koji se nalazi unutar korica same knjige.

 

Da ova knjiga – koja zaista na zanimljiv i originalan način govori o ljudima, povijesti, lokacijama, toponimima… kućama… ovoga mjesta, pomirujući prošlo, sadašnje i buduće vrijeme – bude čitana i živi kako danas tako i za dvjesto godina, želja je uz koju je gospođa Peruško zaključila predstavljanje svoje zbirke poezije „Pomireno vrime“ posvećene Medulinu u kojemu je rođena, u kojemu živi i kojega u neizmjernoj ljubavi kroz svoju pisanu riječ čuva prvenstveno za mlađe naraštaje i neke nove, buduće Medulince.

 

 

OPĆINA MEDULIN