Predstavljanje-Medulinski-fera_3Na medulinskoj je placi prošloga četvrtka, 27. svibnja 2021. godine predstavljen zbornik radova „Medulȉnski ferȁ. Pred okupljenim su sudionicima o zborniku govorili njegova glavna urednica doc. dr. sc. Vanessa Vitković Marčeta, recenzenti, prof. dr. sc. Lina Pliško, dekanica Filozofskoga fakulteta u Puli te doc. dr. sc. Maurizio Levak, a za izdavača, Općinu Medulin i u ulozi domaćina, općinski načelnik Goran Buić.

 

 

Glavna urednica zbornika, Vitković Marčeta, uvodno je pozdravila sve prisutne, predstavila govornike i zahvalila se Općini Medulin te načelniku Buiću na podršci realizaciji ovoga projekta, koji je dio većeg projekta organizacije i realizacije znanstveno-stručnih skupova Medulinski zavičajni annale „Mate Demarin“.

 

 

U svojoj uvodnoj i pozdravnoj riječi, načelnik Buić čestitao je članovima uredništva i autorima na realizaciji ovog prvog zbornika, nastalog na temelju radova s 2. i 3. znanstveno-stručnoga skupa Medulinski zavičajni annale „Mate Demarin“, koji su održani 2017. i 2018. Istaknuo je kako je Općina Medulin inicirala ideju o pokretanju takve manifestacije posvećene istraživanjima i valorizaciji povijesne i kulturne baštine te biološke raznolikosti općine Medulin prije 6 godina te se zahvaljujući suradnji sa znanstvenicima okupljenim u uredničkom i organizacijskom odboru skupa, on u Medulinu održava, kontinuirano, od 2016. godine. Iako 2020. zbog situacije s COVID-om skup nije održan, radilo se na pripremi upravo ovog zbornika, te je prethodno tiskanom izdanju, svjetlo dana ugledalo njegovo elektroničko izdanje, koje je svima zainteresiranima dostupno na web stranicama Općine Medulin. Pročitavši iz uvodnih stranica zbornika „Riječ načelnika Općine Medulin“, Buić je izrazio svoje zadovoljstvo realizacijom publikacije te želju da Medulȉnski ferȁ zaista osvijetli svima vezu s povijesnim i baštinskim korijenima, kao sastavnim dijelom našega individualnog i kolektivnog identiteta.

 

 

Zbornik „Medulȉnski ferȁ“ počinje uvodnim i pozdravnim riječima samoga načelnika Općine Medulin, zatim je tu pozdravno pismo Vide Demarin i Foške Rajković, kćeri Mate Demarina te riječ urednice. Mjesto je dalje u zborniku našlo ukupno 10 radova, koje su predstavili recenzenti prof. dr. sc. Lina Pliško i doc. dr. sc. Maurizio Levak. Autori i teme radova su redom; doc. dr. sc. Davor Bulić – „Noviji nalazi rimskih stambeno-gospodarskih kompleksa u Medulinskome zaljevu“, dr. sc. Ida Koncani Uhač, koja je pisala o „Rimskom arhitektonskom kompleksu u podmorju uvale Bijeca“, prof. emeritus Miroslav Bertoša, „Medulinac Tone Kamerić, „Sargente Ponentino“, Sredozemna epizoda jednoga marginalca iz druge polovice XVIII. stoljeća“, David Orlović, mag. hist., „Medulinski ljetni „amarcord“. Detalji iz svakodnevice ljetnih sezona u Medulinu (1919. – 1939.)“. Igor Jovanović, prof. i Igor Šaponja, prof. koautori su rada „Deportacija i stradavanje stanovnika općine Medulin u koncentracijske logore nacističke Njemačke u Drugome svjetskom ratu“, Jasenko Zekić, prof., predstavio se radom „Razvoj javnoga prigradskoga prijevoza između Pule i Medulina od početka do osamdesetih godina XX. stoljeća“, a doc. dr. sc. Nataša Urošević radom o „Paulu Kupelwieseru u Medulinu. Strateške vizije i nerealizirani projekti“, Marija Peruško, nastavnica razredne nastave u mirovini pisala je o „Frazemima u medulinskome govoru“, doc. dr. sc. Vanessa Vitković Marčeta autorica je rada „Od butige do shopping centra: krematonimi općine Medulin u XXI. stoljeću“ te dr. sc. Ljiljana Iveša, o „Smeđoj algi Cystoseira amentacea u priobalju južne Istre“.

 

 

Glavna urednica, doc. dr. sc. Vanessa Vitković Marčeta, na koncu je spomenula i zahvalila svim suradnicima kako u organizaciji annala tako i u realizaciji zbornika. Uz nju, članovi uredništva su Milan Radošević, Ivan Žagar te Ljiljanja Iveša, recenzenti su dr. sc. Massimo Devescovi, dr. sc. Maurizio Levak, dr. sc. Lina Pliško, tekstove je lektorirala sama Vanessa Vitković Marčeta, sažetke na engleski jezik preveo David Orlović, a na talijanski Sarah Zancovich. Zbornik je grafički oblikovao i pripremio Dražen Tomić, a tiskan je nakladi Općine Medulin u Tiskari Zelina d.d., u 300 primjeraka.

 

OPĆINA MEDULIN