logo

 

 

slika_2023-01-09_09-04-22-990U multimedijalnom centru 3MC, 21. prosinca 2022. godine u Medulinu održana je 1. konferencija projekta „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima Općine Medulin“. Riječ je o projektu za koji je Općini Medulin odobreno financiranje od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014-2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske,  u iznosu od 346.893  EUR-a bespovratnih sredstava u okviru Programa  „Energija i klimatske promjene“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 408.110 eura dok je stopa sufinanciranja visokih 85 %.

 

 

 

Na prvoj projektnoj konferenciji uz domaćina načelnika Općine Medulin Ivana Kirca i stručne suradnike sudjelovali su uvaženi gosti: zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, Homma Latif, predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Alida Fištrek, partneri na projektu – komunalna društva Albanež d.o.o. i Med eko servis d.o.o., članovi Odbora za energetsku učinkovitost, Ivan Lorencin i Marko Zlatić, predstavnica Zelene Istre, Dušica Radojčić kao i općinski vijećnici, predstavnici vrtića, škola te članovi mjesnih odbora, mještani i mediji.

 

 

Otvarajući konferenciju, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac zahvalio je zamjenici veleposlanika Kraljevine Norveške Hommi Latif na dolasku i potpori kao i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,  Alidi Fištrek. Istaknuvši važnost ulaganja u obnovljive izvore energije za Općinu Medulinu te njezine partnere tvrtke Albanež i Medeko servis načelnik je naglasio i ostale dobrobiti za općinu i mještane: „Osim što će instalirane fotonaponske elektrane značajno pridonijeti uštedi  električne  energije te time omogućiti značajne uštede u općinskom proračunu, Općina će biti primjer  svim svojim mještanima, pa  vjerujemo da ćemo ih i na taj način potaknuti  da iskoriste blagodati naše klime, odnosno da iskoriste velik broj sunčanih dana, i da na krovove naših objekata instaliramo solarne elektrane. Tim malim promjenama utjecati ćemo  na globalni problem, odnosno doprinijeti sprečavanju klimatskih promjena. Uvjeren sam da će i ova konferencija biti kamenčić u mozaiku svih naših budućih aktivnosti  koje ćemo  zajedno sa svim našim mještanima poduzimati  i u budućnosti za  zeleniju Europu.„  naglasio je načelnik Ivan Kirac.

 

 

Zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške Homma Latif pozdravila je sve prisutne te istaknula kako joj svaki puta iznimno drago posjetiti  Medulin i podržati ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i projekte financirane iz norveškog fonda. „Medulin ima odličnu lokaciju zahvaljujući kojoj ima mnogo sunčanih dana u godini. Sunčeva energija jedna je od najzahvalnijih obnovljivih izvora energije i stoga norveški fondovi upravo u Medulinu vide veliki potencijal za ovaj projekt“ – izjavila je zamjenica veleposlanika Homma Latif. Naglasila je i kako je ovaj projekt pokrenut u pravom trenutku obzirom na porast cijena energenata povezanih s ratom u Ukrajini te će Općina Medulin ostvariti značajne uštede u proračunu.

 

 

Predstavnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Alida Fištrek istaknula je kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kao koordinator ovog programa uvijek na raspolaganju svojim korisnicima za pomoć i podršku te  zaželjela puno uspjeha u provedbi projekta.

 

 

Pročelnica Suzana Racan Stern održala je prezentaciju projekta u kojoj je istaknula kako je sam proces dobivanja ovih sredstava trajao od studenoga 2021. godine kada je Općina Medulin započela pripremu dokumentacije i izradu prijave. Projekt je prijavljen 15. prosinca 2021. godine, a Ugovor o sufinanciranju  je potpisan 24. lipnja 2022. godine. Projekt traje 24 mjeseca, a Općina Medulin planira javnu nabavu za izvođenje radova raspisati u narednim danima.

 

 

Općina Medulin nositelj je projekta, dok su partneri na projektu Albanež d.o.o., Med eko servis d.o.o. te partner iz Norveške Apenhet Oslo koji je zadužen za prijenos primjera dobre prakse o inovativnim rješenjima iskorištavanjem energije iz obnovljivih izvora, primarno se fokusirajući na solarnu energiju.

 

 

Projektom je planirano postavljanje sedam fotonaponskih elektrana:  na zgradu Vatrogasnog doma (12 Kw), Dječji vrtić Pomer (32 kW), OŠ. Mate Demarin Medulin (25kW), dvoranu Medulin (100 kW),poslovnu zgradu Kamik (10 kW), te na pročistače u Premanturi (20 kW) i Medulinu (25 Kw).

 

 

Konferencija je zaključena panel raspravom na kojoj su sudjelovali načelnik Ivan Kirac, član Odbora za energetsku učinkovitost i medulinski znanstvenik Ivan Lorencin te direktor tvrtke  Vedeco team Dario Mančić.

 

 

Općina Medulin ovim projektom pokreće novu eru za zeleniju Općinu Medulin, a poticajima za mještane koji će se pružati u 2023. godini planira dodatno ulagati u obnovljive izvore energije.

 

zelena europa