OM1_6397Načelnik Ivan Kirac sa suradnicima održao je sastanak sa zapovjedništvom Međunarodne vojne vježbe „Štit – 23“ koja će se provoditi od 13. do 22. travnja 2023. godine na vojnom poligonu „119. brigade HV“ u Premanturi.

 

 

Na sastanku se razgovaralo o svim detaljima vojne vježbe, a sudjelovali su uz načelnika Ivana Kirca, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Aljoša Ukotić, predsjednik DVD-a Medulin Marin Mihovilović, pročelnici Suzana Racan Stern i Goran Peruško te viši savjetnik za poslove načelnika Gianni Bužleta. U ime zapovjedništva Međunarodne vojne vježbe prisustvovali su zapovjednik Pukovnije protuzračne obrane, brigadir Alen Šimunić i glasnogovornik Međunarodne vojne vježbe „Štit“, bojnik Elvis Nakić.

 

 

Vježba „Štit“ je vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci. Održava se 28. godinu za redom, a s obzirom da se u početku provodila dva puta godišnje, danas bilježi svoju jubilarnu 35. provedbu. Od 2014. godine na vježbu se uključuju pripadnici Slovenske vojske, čime je vježba „Štit“ dobila međunarodni status. Ove godine uz pripadnike OS Slovenije i Oružanih snaga SAD-a iz 173. zračno – desantne pješačke brigade „SKY Soldiers“ koji sudjeluju drugu godinu za redom, po prvi puta na vježbi sudjelovati će i OS Poljske i OS Francuske.

 

 

Cilj vježbe „Štit 23“ je unaprjeđenje interoperabilnosti s partnerima uvježbavajući taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora zračnog prostora te identifikacije ciljeva i provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane na imitator zračnog cilja i protuzrakoplovnim topovima na radio vođenu maketu zrakoplova.

 

 

Nositelj vježbe je Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske uz sudjelovanje pripadnika zemalja partnera OS Poljske, OS Slovenije, OS SAD i OS Francuske, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor, Bojne NBKO i Pukovnije Vojne policije te bitnica protuzračne obrane gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske.

 

 

Potporu provedbi vježbe pružaju Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Lučka kapetanija Pula, Zračna luka Pula, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Općina Medulin, javna ustanova Kamenjak te DVD Medulin.

 

 

Sveukupno će sudjelovati oko 300 pripadnika OS RH i zemalja partnera s raketnim i topničkim sustavima protuzračne obrane malog i srednjeg dometa.