Suhozid-Vinkuranska-vala_5U Vinkuranskoj vali (uvala Soline), kod spomenika periski prekjučer, 12. srpnja 2021. godine, potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta „Obnova tradicijskog suhozida na blatu u Vinkuranskoj vali (uvali Soline)“.

 

Prisutne predstavnike projektnih partnera i medija uvodno je pozdravio načelnik Općine Medulin, Ivan Kirac, izrazivši zadovoljstvo što će se uskoro upravo na ovoj lokaciji održati aktivnosti projekta, koje će uključiti mještane te posebno one najmlađe među nama, djecu vrtićke skupine Vinkuran, Dječjeg vrtića Medulin. Zahvalivši se upraviteljici Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Helgi Može na dosadašnjoj suradnji s Općinom i sufinanciranju i ovoga projekta, načelnik Kirac poželio je svim partnerima ovog malog, ali iznimno vrijednog projekta, upravo zbog uključivanja mnogobrojnih dionika u zajednici, uspješnu provedbu i suradnju, te dao riječ predsjedniku Mjesnog odbora Vinkuran, Vjenceslavu Novaku.

 

Zahvalivši se načelniku Kircu na dosadašnjoj suradnji s mjesnim odborom te izrazivši vjeru u nastavak iste, Novak se zahvalio Maji Bizjak, koja je, kao mještanka Vinkurana inicijatorica ove projektne ideje te je s Barbarom Floričić iz Javne ustanove Kamenjak projektni prijedlog pisala i biti će voditeljica istoga. Dodao je kako je Mjesni odbor Vinkuran prijavio projekt na ovogodišnji natječaj „Mali projekti za bolje sutra“ Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, a Zaklada je istomu odobrila maksimalno moguću financijsku potporu od 25.000 kn. Nadalje je pojasnio kako će se kroz projekt obnoviti suhozid u Vinkuranskoj vali (Uvala Soline), za što će se angažirati stručnjaci iz Udruge „4 zida Dragodid“, koji će kroz pokazne radionice uključiti sve zainteresirane mještane i posjetitelje, pa i one najmlađe, a projektne aktivnosti uključuju i kreativne radionice za i sa djecom vrtićke dobi, zajedničko druženje svih sudionika, izložbu fotografija i radova nastalih tijekom projekta. Partneri na projektu su uz MO Vinkuran, Javna ustanova Kamenjak, Dječji vrtić Medulin, Med Eko servis d.o.o. i udruga ljubitelja fotografije Format. Svi će oni, završno je istaknuo Novak, volontirati ili sudjelovati u provedbi unutar svog radnog vremena, što je bitan i vrijedan element i dodana vrijednost projekta.

 

Prisutnim predstavnicima partnera i Općine Medulin potom se zahvalila upraviteljica Zaklade Istra, Helga Može te je ukratko predstavila natječaj za male projekte u zajednici i Fond gradova i općina iz kojega se isti financira. Zaklada je Fond oformila 2007., na način da jedinice lokalne samouprave s područja Istarske županije na godišnjoj razini, temeljem Sporazuma sa Zakladom Istra, uplaćuju određena sredstva u Fond, a Zaklada potom iz tih sredstava raspisuje natječaj „Mali projekti za bolje sutra“, na koji svoje prijave mogu poslati organizacije civilnog društva, udruge, mjesni odbori i ustanove, s područja članica Fonda. Općina Medulin tako sufinancira Fond s iznosom od 10.000 kuna godišnje, a prema podacima Zaklade, od 2010. godine na ovamo, u Fond je Općina Medulin ukupno uplatila 91.000 kn. Istovremeno, u proteklom periodu, za male projekte koje su prijavljivali OCD-i s područja općine, Zaklada je dodijelila sredstva u visini od 93.000 kuna, čime je Općina više dobila no što je u Fond uplatila, ali, kako je istaknula Može, vrijednost svih sufinanciranih i provedenih projekata u Općini Medulin daleko nadmašuje onu novčanu i materijalnu. Suradnja svih dionika zajednice, volonterstvo, rješavanje konkretnih problema ili stvaranje potrebnih i željenih društvenih, kulturnih i drugih sadržaja, ono je što male projekte izdiže iznad njihove troškovne komponente i čini ih značajnima za doprinos kvaliteti života u samoj općini. Na ovogodišnji se natječaj prijavilo 48 prijavitelja sa raznolikim projektnim idejama, no, zbog ograničenih sredstava u Fondu, Zaklada je mogla financirati samo 10 projekata, jedan od kojih je ovaj vinkuranski. Uz želju da se suradnja s Općinom Medulin nastavi te da se podrška Općine kao i drugih članica Fonda gradova i općina poveća u budućnosti, Može je čestitala još jednom svim partnerima projekta te uz Vjenceslava Novaka, u ime MO Vinkuran i općinskog načelnika Ivana Kirca, potpisala Ugovor o sufinanciranju.

 

Potom su se svi partneri, načelnik Kirac i upraviteljica Može fotografirali upravo pred lokacijom provedbe projekta, Vinkuranskim blatom, gdje će aktivnosti započeti tijekom rujna. Kako je ukupna vrijednost projekta 28.553,91 kuna, a Zaklada sufinancira sa 25.000,00 kuna, ostatak do ukupnog iznosa sufinancirati će neposredno Općina Medulin. S navedenim iznosom realizirati će se aktivnosti projekta koje obuhvaćaju četverodnevnu radionicu obnove suhozida sa tri voditelja suhozidne gradnje, dopremu i zbrinjavanje kamenog materijala, nabavu promotivnih maijca s tiskom logotipa za odrasle i djecu sudionike, nabavu raznog pomoćnog pribora za radnu akciju i pripremu dječjih radova na kreativnim radionicama, izradu 20 fotografija na forexu, topli obrok i osvježenje za završno druženje za 50 osoba, a na kojemu će se izložiti dječji radovi i tijekom projekta nastale fotografije.

 

Konačno, izraditi će se i na lokaciji postaviti pocinčana tabela s tekstom o suhozidu i projektu. Svime navedenim naša će lokalna zajednica biti obogaćena, a suradnja svih uključenih u ovaj mali projekt, sigurni smo, biti će temelj i za neke nove zajedničke projekte i svakako za zajedničko, bolje sutra. Vidimo se stoga ovoga rujna u Vinkuranu!

 

OPĆINA MEDULIN
Foto/ Mario Rosanda