3-Stit17Danas je na vojnom poligonu na Kamenjaku završena ovogodišnja međunarodna vojna vježba „ŠTIT 17“ pred brojnim vojnim i civilnim uzvanicima i medijima. Na današnjoj vojnoj vježbi sudjelovali su pripadnici hrvatskih i slovenskih Oružanih snaga, a među počasnim uzvanicima bili su Predsjednica i Vrhovna Zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Damir Krstičević, Ministrica obrane Republike Slovenije Andreja Katič, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, načelnik Općine Medulin Goran Buić, Saborski zastupnik Anton Kliman te Predsjednik Općinskog vijeća Općine Medulin Marko Zlatić.

 

Ove godine po prvi puta su vojnoj vježbi „ŠTIT“ prisustvovali Predsjednica Republike Hrvatske i Predsjednik Republike Slovenije koji su svojim prisustvom podržali odvijanje međunarodne vojne vježbe na Kamenjaku. Predsjednica Republike Hrvatske i Predsjednik Republike Slovenije zahvalili su se Općini Medulin na gostoprimstvu i potpori te istaknuli odličnu suradnju Oružanih snaga i jedinice lokalne samouprave.

 

Načelnik Općine Medulin i ravnateljica Javne ustanove Kamenjak ovom su prigodom uručili plakete Predsjednici Republike Hrvatske, Predsjedniku Republike Slovenije, Ministru obrane Republike Hrvatske te Pukovniji PZO u znak zahvale na izvanrednoj suradnji, a načelnik Općine Medulin istaknuo je i korisnost prisustva Oružanih snaga na Kamenjaku zbog očuvanja Kamenjaka kao zaštićenog krajobraza.

 

Vojna vježba je završena prikazom i vježbom bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane.

 

„ŠTIT 17“ je vojna vježba s najdužom tradicijom koja se ovu godinu održava po 30. put po redu u 23. godine obzirom da se u samom početku održavanja odvijala dva puta godišnje.

 

OPĆINA MEDULIN

Foto/ Mario Rosanda