Općina Medulin je ususret dovršetku i otvorenju medulinskog Malina na vitar izdala publikaciju „Medulinski mlinovi“ koja prikazujući povijest mlinova na području današnje općine, učvršćuje veze s našom prošlošću i prenosi priču o medulinskom Malinu na vitar svim zainteresiranima za očuvanje kulturne, materijalne i nematerijalne baštine.

 

Publikacija objedinjuje postojeća znanja o mlinovima braće Pošić te spoznaje o uljarama i mlinovima na području Medulinskog zaljeva i današnje općine Medulin od antike do konca 19. stoljeća.

 

Uz ranije poznate podatke, koji su bili izvorište, poticaj i velika pomoć u samom projektu rekonstrukcije i obnove Malina, a za koje i sada zahvaljujemo profesoru Mariu Klariću, donosi i pregršt novih saznanja, neizmjerno dragocjenih jer otkrivaju dosad nepoznate trenutke, događaje, osobe iz naše prošlosti, a koje je u svojim istraživanjima prikupio te u publikaciji objedinio njen autor i urednik, povjesničar Andrej Bader. Uz Badera, autori tekstova su Mirjana Siladić i Branko Orbanić, suradnici su Vlado Bertetić, Marija Družeta, Ivica Grakalić, Srećko Cukon-Nebeskov, Sunčica Mustač, Sara Lorencin, Lucio Lorencin, Nježa Lorencin, a fotografije, karte, ilustracije su ustupili: Biblioteca Comunale di Treviso, Sveučilišna knjižnica u Puli, Udruga FORMAT, Kapitel d.o.o., Đani Celija, Vlado Privrat, Vladimiro Gagliardi, Lucio Lorencin, Ivan Bogavčić, Ivica Grakalić, Duška Radumilo, Andrej Bader, Mario Rosanda. Publikaciju je grafički oblikovao Mario Rosanda, realizirao ju je Med eko servis d.o.o., tiskana je u MPS-u Pula.

 

Dostupna je u pdf formatu u prilogu, a tiskani će se primjerci moći kupiti u Općini Medulin (na porti) po cijeni od 50,00 kn.

 

mlinovi