1_30Općina Medulin prošle je subote, 5. studenog 2016., drugu godinu za redom organizirala sportsko rekreativnu i zabavnu manifestaciju za sve generacije mještana i posjetitelja, pod nazivom Obiteljski dan.

 

2015. godine Općina je prihvatila ideju i inicijativu naše Lare Vujice te u suradnji s Udrugom AK Delta i profesoricom Đeni Blarežina iz pulske Gimnazije organizira događaj koji je po prvi puta okupio sve dobne skupine mještana općine Medulin te uz zabavu i rekreaciju imao i humanitarnu notu budući da je bio posvećen prikupljanju donacija za odlazak atletske ekipe upravo Gimnazije Pula na Svjetsko prvenstvo održano u lipnju 2015. u Kini. Tada smo bili ponosni na realizirani događaj i prikupljena sredstva u visini od preko 11.700 kuna. A ekipa atletičarki pulske Gimnazije pod vodstvom profesorice Đeni Blarežina, dijelom zahvaljujući i prikupljenim sredstvima na Obiteljskom danu 2015. otputovala je u Kinu i tamo ostvarila fenomenalne sportske rezultate.

 

Ove je godine humanitarni cilj Obiteljskog dana bio prikupljanje donacija za Osnovnu školu dr. Mate Demarina Medulin te su se u pripremu i realizaciju manifestacije uključili učenici naše osnovne škole sa svojim učiteljima i učiteljicama, djeca, roditelji te odgajateljiice dječjih vrtića s područja općine Medulin, udruge, zainteresirani pojedinci i poslovni subjekti kojima se ovim putem zahvaljujemo na susretljivosti i doprinosu organiziranom događaju.

 

Obiteljski dan 2016. održan je u svom sportsko-rekreativnom dijelu u prostoru OŠ dr. Mate Demarin Medulin, gdje su usprkos lošem vremenu i kiši, pristigli u prijepodnevnim satima u velikom broju naši najmlađi mještani (polaznici vritća i nižih razreda osnovne škole) sa svojim roditeljima, odgajateljicama, učiteljima i učiteljicama te se i svima njima zahvaljujemo na odazovu i sudjelovanju. Događaj su svečano uz pozdravne govore otvorili načelnik Općine Medulin Goran Buić i ravnateljica osnovne škole Dragica Dorić, a u nastavku su uslijedile zabavne igre koje je za sve uzraste natjecatelja pripremila i uz volontere-učenike pulske Gimnazije s područja općine Medulin, u balon dvorani škole vodila profesorica Đeni Blarežina. Naši vrtičanci natjecali su se uz svoje roditelje, ekipe osnovnoškolaca međusobni, kao i ekipe sačinjene od djelatnika Općine Medulin, naše osnovne škole i DV Medulina. Program u dvorani obogatio je kratki zumba fitness te plesni nastupi skupina Plesnog studia Pirueta iz Medulina.

 

Program u medulinskoj školi obogatili su glumci Istra Inspirita izvedbom lutkarske predstave za malene, ali i sve ostale sudionike i posjetitelje, koji su uživali u likovima i zapletu „Priče starog Malina“. Zainteresirani su potom mogli sudjelovati na kreativnim radionicama slikanja i oslikavanja majica, u organizaciji udruge Studio Valeria, pod vodstvom gospodina Remigia Olivarija, te u organizaciji same škole, pod vodstvom učiteljice Deane Posavac. Moglo se kušati ukusnu maneštru i fritule koje su pripremili djelatnici Dječjeg vrtića Medulin i OŠ dr. Mate Demarina, slatke i zdrave deserte koje su na licu mjesta pripremale djelatnice Općine Medulin, kao i raznovrsne, odlične kolače koje su za ovu prigodu pripremile mame osnovnoškolaca. Pred školom je miris pečenih kestena privukao mnoštvo ljubitelja ove jesenske delicije, te su kada je kestena ponestalo, ponudu nadopunili.

 

Veliki su trud u pripremu događaja uložili i najmlađi, učenici OŠ dr. Mate Demarina, koji su kroz više od mjesec dana sa svojim učiteljima pripremali mnogobrojne prekrasne suvenire, kreativne radove, uporabne predmete i nakit od keramike, mirisne sapune, likovne radove, krpene lopte, smokvenjake. Uz njih su svoje radove u školi izložili posjeteljima ponudili i članovi vinkuranske udruge Rotonda. Sve u školi ponuđeno moglo se uz donaciju kušati na licu mjesta ili ponijeti kući kao suvenir te na taj način pomoći cilju ovogodišnjeg Obiteljskog dana – prikupljanja sredstava za našu osnovnu školu i njene učenike. Općina Medulin je uz pomoć mnogobrojnih sponzora pripremila bogatu lutriju čiji su svi listići bili dobitni i prodani su tijekom prijepodneva u školi.

 

U nastavku Obiteljskog dana, preselili smo se u šator na medulinskoj rivi, kraj obnovljenog Malina na vitar u kojemu se od podneva odvijala gastro manifestacija „Od mora do stola“ u organizaciji LAGURa Istarska batana. U šatoru su uključeni ugostitelji tijekom poslijepodneva i večeri pripremali razne morske delicije od lokalne ribe i morskih plodova, a posjetitelji su sve ponuđene specijalitete mogli kušati uz donacije, također namijenjene našoj osnovnoj školi.

 

U popodnevnom dijelu manifestacije program u LAGURovom šatoru obogatili smo izvlačenjem devet najvrijednijih nagrada lutrije Obiteljskog dana, originalnim nastupom vokalno-instrumentalnog dua Trubadurz, organizirali smo nagradama bogat turnir u briškuli te održali iznimno uspješnu aukciju umjetničkih slika s ovogodišnjeg Ex temporea doniranih od udruge Medulin Art.

 

Kako je prošla subota bila cijela u znaku jake kiše i vjetra, Općina Medulin se kao organizator ovim putem iskreno zahvaljuje svima koji su se u njegovu realizaciju uključili i doprinijeli zaista velikom uspjehu Obiteljskog dana 2016. Naše zahvale idu svim sponzorima, tvrtkama, udrugama i pojedinicima, koji su velikodušno podržali organiziranu lutriju, LAGURu Istarska batana na parterskom odnosu u organizaciji manifestacije, svim ugostiteljima i ribarima koji su sudjelovali u LAGURovom gastro događaju „Od mora do stola“. Veliko hvala našim vrtićima, školi, udrugama i pojedincima, profesorici Đeni Blarežina i njenim učenicima volonterima, kao i neumornoj ekipi djelatnika Općine, koji su nesebično izdvojili svoje vrijeme te omogućili da cijela organizacija i realizacija događaja ne osjeti teret vremenskih neprilika.

 

Podatak o ukupno prikupljenim sredstvima koja će biti donirana Osnovnoj školi dr. Mate Demarina, objavljujemo s neizmjernim ponosom i velikom srećom. Na Obiteljskom danu 2016. ukupno je prikupljeno preko 30.000 kuna. Zahvaljujući općinskim tvrtkama Albanež, Med Eko i Buža te Javnoj ustanovi Kamenjak, našoj će osnovnoj školi biti doniran ukupan iznos od 33.000 kuna. Zahvaljujući svima uključenima i ostvarnenom rezultatu, vjerujemo da će Obiteljski dan zaista zaživjeti kao tradicionalna manifestacija, koju će i narednih godina Općina Medulin sa zadovoljstvom nastaviti organizirati, u želji da se ostvare neki novi ciljevi i s naglaskom na uključivanje zajednice, poslovnih subjekata, udruga, i svih generacija naših mještana, koji su i ovom prigodom pokazali da zajedničkim angažmanom možemo učiniti zaista mnogo!

 

foto/ Mario Rosanda