Fenoliga udruga u kulturi i JU Kamenjak pozivaju vas na predavanje Ante Radonić “Svemirska era čovječanstva“ u četvrtak 04. travnja 2019. godine s početkom u 19.30 sati u  Premanturi na placi „stara škola“ Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 

O predavanju …

Prošlo je već više od 60 godina od kako je bio lansiran prvi umjetni Zemljin satelit “Sputnik – 1” s kojim je čovječanstvo praktično ušlo u svemirsku eru. Do danas je izvedeno preko pet tisuća lansiranja različitih letjelica. Osvrnut ćemo se na neke povijesne misije. Koliko smo danas ovisni o svemirskoj tehnologiji? Taj napredak omogućio nam je da bolje shvatimo gdje smo mi u svemiru i kakvi se sve procesi odigravaju daleko od nas. Istovremeno, sve bolje pratimo što se sve događa na našem planetu.

Predavanje će biti popraćeno mnoštvom fotografija. Na kraju posjetitelji će moći postavljati pitanja o svemiru i svemirskim letovima.

 

O predavaču

Ante Radonić više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao više od osam stotina javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir (od 1970). Često na raznim radijskim i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1997. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda, posvećene istraživanju svemira, na Drugome programu Hrvatskoga radija utorkom, koja se emitira od 20 do 22 sata. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014).

 

FENOLIGA UDRUGA U KULTURI