Fenoliga udruga u kulturi i JU Kamenjak pozivaju Vas na predavanje koje će održati Žarko Puhovski na temu „Politika, vrhunac ljudske kreativnosti?“. Predavanje će se održati u četvrtak 20. travnja 2017. godine u Politehnici (Riva 6), Pula s početkom u 19 sati.

 

 

Zbog  preuređenja prostora u Premanturi ovo će se predavanje održati u Puli u suradnji sa Politehnikom – Pula. Predavanje je besplatno. Prije (od 18 sati) i poslije predavanja moći će se razgledati stalna izložba „Tri stoljeća Pule kroz tri kućna broja“. Izložba nas kroz tri zgrade: Stožerna zgrada (Admiralitet), zgrada Pro Concordia i kuća Wassermann, upoznaje sa Pulom od 1817. do danas, a putem Politehnike pokušat će nas povezati i sa budućnošću putem virtualnih naočala, 3D printera ili Teslinih izuma.

 

 

O PREDAVANJU…

 

 

 

Sadržajno, polazeći kako od klasične, ali i moderne političke teorije koja, svim razlikama unatoč, političko djelovanje razumije kao ono koje, održavajući zajednicu, predmnijeva razinu kompleksnosti kakvu ne potrebuje nikakva druga djelatnost. Za razumijevanje problema potrebno je pojmiti politiku izvan svakidašnjih popularnih stavova, tako, naime, da se njezin bitni posao vidi kao neprestano politiziranje društvenoga sukoba. Brojni primjeri konkretnih političkih djelovanja bilo u svjetskim, bilo u domaćim okvirima demonstriraju kompleksnost o kojoj je ovdje riječ.

 

 

O PREDAVAČU…

 

 

Žarko Puhovski rođen je 15. XII. 1946. u Zagrebu, gdje je završio i školovanje. Nakon studija fizike (u Zagrebu) i filozofije (u Frankfurtu) završio je Fakultet političkih nauka u Zagrebu. Od 1973. je asistent u Institutu za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu, od 1975. do 2012. predavao je Filozofiju politike i srodne kolegije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je šest knjiga i dvjestotinjak radova na hrvatskome jeziku iz područja filozofije politike, etike, filozofije kulture, filozofije prava, mirovne teorije, te teorije socijalnih znanosti, kao i više desetaka radova na stranim jezicima, pretežno na engleskome i njemačkome. Koautor prvoga hrvatskog pluralističkog izbornog zakona 1989. Nositelj je Posebne nagrade Evropskoga rektorskog kluba za djelovanje za mir i protiv ksenofobije za 1993. Suosnivač, programski utemeljitelj i višegodišnji predsjednik prve jugoslavenske alternativne političke organizacije UJDI, od 1988., te Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava od 1993.

 

 

FENOLIGA UDRUGA U KULTURI