lg_13654_opcina_medulin_0Povodom širenja lažnih vijesti i dezinformacija vezanih uz nedavno objavljen termin livestream javnog izlaganja Prijedloga UPU CENTINERA ZAPAD 1 dužni smo obavijestiti mještane Banjola da informacije koje se šire društvenim mrežama su neutemeljene i sadrže niz neistina.

 

 

Općina Medulin započela je proces javne rasprave o Prijedlogu UPU CENTINERA ZAPAD 1 dana 02. ožujka 2020. godine kada situacija s epidemijom koronavirusa COVID – 19 nije bila aktualna u Republici Hrvatskoj. Javno izlaganje plana samo je dio procesa javne rasprave u kojoj izrađivač plana predstavlja plan dok se primjedbe mještana mogu primati tijekom svih 30 dana javne rasprave. Također, prijedlog plana javno je objavljen 20. veljače 2020. godine web stranicama Općine Medulin te dostupan  svim mještanima na uvid. Objava javne rasprave u potpunosti je održana na Zakonom propisan način tako što je ista bila objavljena na službenim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, stranicama Općine Medulin te u novinama Glas Istre.  Obzirom da je proces javne rasprave o prijedlogu plana započet znatno prije aktualne situacije s koronavirusom, Općina Medulin zaprimila je naputak Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje je navedeno Ministarstvo uputilo svim jedinicama lokalne samouprave te kojima predlaže održavanje započetih javnih rasprava putem livestreama ili odgodu do daljnjeg. Napominjemo, kako će svi mještani putem livestreama moći adekvatno postavljati pitanja i na iste dobiti odgovor jednako kao što bi to učinili na javnoj raspravi u prostorijama Općine ili Društvenog doma.

 

 

Nadalje, društvenim mrežama širi se dezinformacija da će se izradom predmetnog plana onemogućiti kupanje i odlazak na plaže te da će se izgraditi turistički resorti koji će isto braniti, naglašavamo kako je riječ o potpunim neistinama i širenjem lažnih vijesti. Izrađivanjem planova uređenja naselja vrši se ulaganje u naš prostor, a ne devastacija i zatvaranje prostora. Izradom ovog plana ide se u smjeru stvaranja organizacije prostora i uvođenja reda u prostor. Sve plaže biti će kao i do sada dostupne te su ovim planom jasno i nedvojbeno definirane kao javna površina suprotno tvrdnjama na društvenim mrežama. Također, ne planira se izgradnja turističkih resorta već manjih pojedinačnih ugostiteljsko – turističkih smještajnih zona različitih površina od 4273 – 7689 m2. Potrebno je napomenuti da je navedena zona postojeća još od 2007. godine te nije riječ o novoj građevinskoj zoni već je riječ isključivo o stvaranju zakonskih uvjeta za te zone. Niame, plaže ostaju u potpunosti javne, a planom se još jasnije definira prostor zemljišta koji privatni vlasnici ne smiju zatvarati s naglaskom osiguravanja javnog prostora uz more. Namjene u zoni Centinera Zapad 1 su primarno kampovi kakvi već i egzistiraju u navedenoj zoni. Ovim planom, kao i u svim planovima Općine Medulin definiraju se javni pješački pristupi plažama, te će čak i dijelovi plaža koje do sada nisu bili dostupne postati dostupne pješacima.

 

 

Također, na predmetnoj zoni već postoji veliki broj područja koji su namjeni „kampovi“ koji posluju sukladno važećoj kategorizaciji, no bez izrade plana ti isti kampovi neće moći podignuti kvalitetu usluge i povećati svoju kategorizaciju, odnosno ishoditi nove pravomoćne građevinske dozvole dok će preostala neizgrađena područja moći se urediti isključivo sukladno uvjetima definiranim u planu.

 

 

Ovim putem također, želimo poručiti našim mještanima kako izradom prostornih planova želimo stvoriti pozitivnu atmosferu s poboljšanjem uređenja prostora, uređenim modalitetom gradnje i jasno definiranim uvjetima. Cilj izrade planova je poboljšanje situacije u prostoru te privođenje zemljišta svrsi.

 

 

Pozivamo sve mještane Banjola da se dana 02. travnja 2020. godine u 10:30 sati pridruže live stream izlaganju te prate novosti na linku: http://medulin.hr/izmjenaodgoda-termina-odrzavanja-javnog-izlaganja-prijedlogu-upu-centinera-zapad-1-zona-ugostiteljsko-turisticke-namjene/

 

 

 

Podsjetimo, širenje lažnih i uznemirujućih vijesti smatra se prekršajem sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira te pozivamo mještane da ukoliko dobiju lažne informacije da nam se slobodno obrate kako bi mogli pravovremeno reagirati.

 

 

OPĆINA MEDULIN