Općina Medulin

pogled na naselja OM_4.jpg.800x800_q85_crop-smartOpćina Medulin priobalna je općina smještena na samom jugu istarskog poluotoka, površine 29.35km2, s oko 6.500 stanovnika u osam naselja smještenih uglavnom duž obale. To su Medulin, Premantura, Banjole, Pomer, Vinkuran, Vintijan, Valbonaša i Pješčana Uvala.

 

Osnovana je početkom 1993.g. i od tada djeluje samostalno kao jedinica lokalne samouprave (do tada je bila sastavni dio Općine Pula).

 

Pravna je osoba sa sjedištem na adresi: Centar 223, 52203 Medulin.

 

OIB: 70537271639,

MB: 02554585,

IBAN: HR1223400091826300008, Privredna banka Zagreb.

 

Tijela Općine Medulin su Općinsko vijeće i općinski načelnik.

 

U svom samoupravnom djelokrugu Općina Medulin obavlja poslove lokalnog značaja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima i to osobito poslove koji se odnose na:

 • uređenje naselja i stanovanja
 • prostorno i urbanističko planiranje
 • komunalne djelatnosti
 • brigu o djeci
 • socijalnu skrb
 • primarnu zdravstvenu zaštitu
 • odgoj i osnovno obrazovanje
 • kulturu, tjelesnu kulturu i šport
 • zaštitu potrošača
 • zaštitu i unapređenje prirodnog okoliša
 • protupožarnu i civilnu zaštitu

Dan Općine Medulin je 12. lipnja, i na taj dan se održava svečana sjednica Općinskog vijeća, odnosno prigodne svečanosti.

Položaj, značaj i posebnosti

MEDULIN_1.jpg.800x800_q85_crop-smartOpćina Medulin nalazi se na samom jugu Istarske županije, graniči s gradom Pula i općinom Ližnjan. Po površini je jedna od većih općina u Istarskoj županiji, a po popisu popisu birača iz 2005. godine (privremeni rezultati) ima 6.036 stanovnika.
Mjesta koja se nalaze u općini Medulin su:

 • Medulin
 • Premantura
 • Banjole
 • Pješčana uvala
 • Vinkuran
 • Pomer
 • Vintijan

Izgrađena na ostacima prapovijesnih naselja općina i mjesto Medulin spadaju među reprezentante istarskog turizma i jedno je od dvadesetak najpoznatijih kupališnih imena na Jadranu. Dinamičan razvoj Medulina počiva na valorizaciji prirodne osnove i fizionomiji pitomog pejzaža. Svaki posjetitelj Medulina može naći pravu oazu mira i tišine, bogatu pejzažima ovog mediteranskog krajolika, ali istodobno može provesti vrlo dinamičan i sadržajima bogat odmor.

Putem linkova u glavnom izborniku, možete se prošetati našom općinom i saznati mnoštvo interesantnih informacija, ili pak uživati u pogledu na prirodne ljepote u našoj foto galeriji.

Prirodna i kulturna baština općine Medulin

vizula.jpg.250x188_q85_crop-smart_upscaleOpćina Medulin priobalna je općina površine 29.35 km2, s oko 6 500 stanovnika u osam naselja smještenih uglavnom duž obale. To su: Medulin, Premantura, Banjole, Pomer, Vinkuran, Vintijan, Valbonaša i Pješčana Uvala. Medulinsko područje bilo je nastanjeno još u prapovijesno doba na što ukazuju ostaci naselja građeni suhozidom na uzvisini i opasana koncentričnim krugovima. I Rimljani su, prepoznavši prirodne ljepote ovog kraja, tu gradili svoje ljetnikovce od kojih je najraskošniji sagrađen u 4.st.n.e., a nalazio se na poluotoku Vižuli. U općini također postoje i mnoge druge povijesne znamenitosti, jedna od kojih je i župna crkva Sv. Agneze koja predstavlja karakterističan motiv sa svoja dva zvonika visoka 33 metra.

 

Stanovnici cijelog ovog područja su već prije gotovo sto godina započeli uređivati svoje mjesto i tako je 1909.g. utemeljeno Društvo za proljepšavanje Medulina. U to vrijeme, dobrovoljnim radom mještana, pošumljen je i poluotok Kašteja, koji danas ima status park šume. Iznimne ljepote ovoga kraja privukle su početkom 20. st. i Paula Kupelwiesera, austrijskog magnata i vlasnika otočja Brijuni. Planirajući razvijati turizam, tada je kupio i dio medulinskog priobalja zajedno s poluotokom Kašteja.

 

Danas općina Medulin ima veliki turistički potencijal, te se stoga javlja i pritisak za urbanizacijom zemljišta, problem gospodarenja otpadom (naročito u ljetnim mjesecima) i problem odvodnje otpadnih voda. Svi ovi problemi prepoznati su i kroz Zelenu agendu, kao prioriteti na čijem je rješenju potrebno raditi.

 

Osnovna obilježja kulturne baštine

Područje općine Medulin obiluje graditeljskim nasljeđem u naseljima i izvan njih, koja ukazuju na slojevitost povijesnih tokova koji su utjecali na oblikovanje tog područja. Poznati su vrijedni arheološki nalazi i sakralni spomenici, te karakteristični autentični lokaliteti. Cjelokupno područje općine predstavlja izuzetnu, u značajnoj mjeri očuvanu ambijentalnu vrijednost.

Turizam na području općine

Brodic u vali.jpg.800x800_q85_crop-smartMedulin, nekad ribarsko mjesto, danas je moderno turističko središte koje spada među reprezentante istarskog turizma i jedno je od dvadesetak najpoznatijih kupališnih imena na Jadranu. Razvoj Medulina počiva na valorizaciji njegove prirodne osnove i pitomom pejzažu. Svaki posjetitelj Medulina može naći pravu oazu mira i tišine, bogatu pejzažima ovog mediteranskog krajolika, ali istodobno može provesti vrlo dinamičan i sadržajima bogat odmor.

Više informacija o turizmu u općini Medulin na stranicama Turističke zajednice općine Medulin www.medulinriviera.info

OPĆINE POBRATIMI