LOGO VIZULA

 

 

Vizula-finale_2Danas, 26. kolovoza 2019. godine u vijećnici Općine Medulin predstavljen je završetak projekta Arheološki park Vižula i najavljen Info dan koji će se održati 31. kolovoza 2019. godine na Vižuli.

 

 

Dvogodišnji rad na projektu i Info dan predstavili su načelnik Općine Medulin Goran Buić, pročelnica Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo Barbara Floričić te voditeljica kopnenih arheoloških radova Kristina Džin.

 

 

Načelnik Goran Buić izrazio je zadovoljstvo da se dvogodišnji projekt uspješno privodi kraju te naglasio kako je iznimno ponosan sa svim provedenim aktivnostima koje su se odlično uklopile u prostor poluotoka Vižula, a osobito građevinskim radovima pomoću kojih su doista vršene minimalne intervenciju u prostoru. Istaknuo je kako su sve intervencije učinjene u cilju popratnih sadržaja parka, te u skladu s arheološkim i ekološkim segmentima.

 

 

„Učinjen je izuzetan posao na očuvanju kopnene i podvodne arheološke baštine, Vižula od sada pa na dalje doista postaje turističko edukativno središte uz pomoć svih informacija koje se na lokalitetu mogu dobiti uz šetnju kroz prirodu i uz sve ljepote koje nam Vižula pruža“ – zaključno je istaknuo načelnik Buić.

 

 

Pročelnica Upravnog odjela za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo Barbara Floričić iskazala je iznimno zadovoljstvo da su sve aktivnosti provedene pravovremeno te da se bliži završetak projekta, koji službeno završava u nedjelju 01. rujna 2019. godine. Prisjetila se i samog pisanja projekta kada je realizacija izgledala doista daleko i velikog truda uloženog u samu prijavu projekta. Uz naglasak kako su sve provedene aktivnosti bile doista zanimljive i veoma zahtjevne zahvalila se svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji, svim partnerima na projektu koji su sve svoje aktivnosti pravovremeno izvršili, izvođačima, svom Upravnom odjelu za EU projekte, međunarodnu suradnju i gospodarstvo, te Višoj stručnoj suradnici za EU projekte i medije Ani Žufić za odrađen posao i praćenje svih obavljenih aktivnosti i administrativnih segmenata do samog kraja projekta te pročelnici Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Suzani Racan Stern za svu pomoć tijekom cijelog projekta i provedbe.

 

 

„Ovaj projekt je iznimno ulaganje te ujedno i najveće ulaganje u kulturnu baštinu u Općini Medulin, ali i cijeloj Istarskoj županiji, osobito uzimajući u obzir specifičnost arheološkog nalazišta koji se velikim dijelom nalazi pod morem. Dugo se godina provode istraživanja na lokalitetu, no nikada se nisu provele ovako kompleksne aktivnosti s ovolikim financijskim sredstvima“ naglasila je pročelnica Floričić te predstavila nadolazeći Info dan projekta.

 

 

 

Info dan projekta u subotu 31. kolovoza 2019. godine uz besplatno stručno vodstvo i 3D naočale

 

 

 

Info dan projekta Arheološki park Vižula održati će se ove subote 31. kolovoza 2019. godine s početkom u 18 sati. Okupljanje je na ulazu u park (kod Info punkta) gdje će se posjetiteljima ustupiti i predstaviti 3D (VR) naočale koje će se tijekom stručnog obilaska i ovom prigodom moći koristiti besplatno. Općina Medulin u sklopu projekta provela je nabavu 50 komada 3D naočala virtualne stvarnosti Vižule, a mještani će ih po moći isprobati upravo na Info danu. Nakon što posjetitelji preuzmu naočale započeti će organizirani stručni obilazak parka uz vodstvo kolega arheologa iz Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koji će svim posjetiteljima predstaviti što se nalazi na Vižuli.

 

 

 

Završetkom obilaska svi posjetitelji moći će se osvježiti uz prigodnu zakusku nakon koje će oko 20 sati započeti premijera znanstveno edukativnog filma o Vižuli čiju produkciju potpisuje Medvid d.o.o., a film je snimljen sredstvima projekta.

 

 

 

Kristina Džin, voditeljica kopnenih arheoloških radova istaknula je kako je u provedbu ovog projekta uloženo mnogo truda, znanja, muke i suradnje s jednim ciljem, očuvanja i prezentacije arheološke baštine zajedno s kolegama iz Hrvatskog restauratorskog zavoda koji su bili zaduženi za podvodne aktivnosti. „Sustavna istraživanja na Vižuli provode se od 1994. godine, a ovim projektom uspjeli smo složiti sve podatke, uključiti aeroarheologiju uz pomoć kolega iz Austrije te dobiti podatke o tome što nam u biti Vižula skriva. Ona skriva iznimno arheološko bogatstvo još uvijek neistraženo do kraja“ – istaknula je Džin.

 

 

 

Općina Medulin nositelj je i prijavitelj ovoga projekta, dok su partneri na projektu Turistička zajednica Općine Medulin, Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli − Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Hrvatski restauratorski zavod te Javna ustanova Kamenjak. Ukupna vrijednost projekta je 19.645.579,23 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno sufinanciranje u iznosu od 16.040.624,19 kune. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. − 2020.

 

 

Općina Medulin poziva sve zainteresirane na besplatni stručni obilazak Arheološkog parka Vižula uz predstavljanje 3D naočala te premijerno prikazivanje filma u sklopu Info dana projekta 31.kolovoza 2019. godine s početkom u 18 sati.

 

 

PROGRAM INFO DANA:

 

18:00 – okupljanje na ulazu u Arheološki park (kod Info punkta) te preuzimanje 3D naočala

18:30 – Otvaranje Info dana i organizirani stručni obilazak parka

20:00 – Premijera znanstveno-edukativnog filma o Vižuli

21:00 – Završetak programa uz prigodnu zakusku

 

 

PRILOG:

Program – Info dana projekta Arheoloski park Vižula

 

 

OPĆINA MEDULIN

Foto/Mario Rosanda, Medulinska rivijera d.o.o.