Muzej-pod-morem-press_2U utorak 27. travnja je u Multimedijalnom centru Općine Medulin predstavljena informativna brošura „Muzej pod morem“ u izdanju udruge Eko more Medulin. Brošura je na jednom mjestu sabrala te na svojih 20tak stranica prikazuje rezultate projekta podmorskih arheoloških istraživanja na području općine Medulin, koja se od 2015. godine kontinuirano provode kroz suradnju medulinske udruge Eko more s Arheološkim muzejom Istre.

 

 

Brošuru i vrijedne rezultate podvodnih istraživanja na području medulinskog akvatorija predstavili su autori i urednici izdanja, dr. sc. Ida Koncani Uhač, viša kustosica, voditeljica Zbirke podvodne arheologije pri Arheološkom muzeju Istre (AMI) te Lucio Lorencin, predsjednik udruge Eko more Medulin. Uz njih je u ulozi domaćina bio načelnik Općine Medulin, Goran Buić, obzirom da je upravo Općina Medulin financirala izdavanje ove iznimne brošure kroz projekt koji je udruga prošle godine prijavila na općinski godišnji natječaj za sufinanciranje projekata i programa od interesa za opće dobro na svome području.

 

 

Stoga je upravo načelnik Buić uvodno pozdravio sugovornike i prisutne predstavnike medija, te čestitao i pohvalio udrugu Eko more Medulin, kao jednu od najaktivnijih na području općine, kako u provođenju eko akcija čišćenja podmorja, pretraživanja podmorja u potrazi za preživjelim plemenitim periskama, tako i u projektima poput ovoga, kroz koji već šest godina članovi udruge, ronioci, ostvaruju uspješnu suradnju s roniocima drugih klubova iz cijele Istre te s institucijom kao što je Arheološki muzej Istre.

 

 

Načelnik Buić je potom istaknuo kako je Općina Medulin u proteklom periodu, od 2015. do 2020. za provedbu podvodnih arheoloških istraživanja, iz svog proračuna izdvojila 232.000 kn te time financijski podupire projekt u kontinuitetu od njegova početka, dodajući kako vjeruje da će se projekt nastaviti i da će kroz naredno vrijeme rezultirati i novim otkrićima koja će mjesto naći u nekim novim jednako vrijednim brošurama. Dajući riječ Luciu Lorencinu, načelnik Buić izrazio je želju za nastavkom suradnje između Općine Medulin te udruge Eko more i AMI-ja, te zajedničkim razvojem i novih projekata, pogotovo u smjeru uključivanja i edukacije naših najmlađih sumještana, djece iz naših vrtića i osnovnoškolaca o vrijednosti i značaju otkrivenih i istraženih nalazišta na ovom području.

 

 

U ulozi predsjednika udruge Eko more, Lucio Lorencin zahvalio se Općini Medulin i načelniku Buiću na potpori radu udruge svih proteklih godina. Posebno je istaknuo kako je 2014. godine kada su u uvali Bijeca prilikom jednog „sasvim običnog“ zarona i čišćenja podmorja, zamijećeni drveni elementi u pijesku pod morem, upravo načelnik Buić, kojega je Lorencin odmah nazvao u želji da se lokalitet barem snimi i zabilježi, odmah obećao pomoć i makar simboličnu financijsku podršku, a već iduće godine u proračunu Općine osigurana su i izdašnija sredstva za uspostavljanje sustavnijeg rada na istraživanjima upravo medulinske Bijece. Spomenuo je potom, kako su te 2014. godine, promptno na dojavu ronioca reagirali upravo arheologinja Ida Koncani Uhač te konzervator Marko Uhač.

 

 

Na isto se nadovezala Koncani Uhač, pojasnivši kako je već prilikom prvog pregleda lokaliteta bilo jasno da se radi posebnom i izrazito vrijednom nalazištu te je Arheološki muzej Istre s ravnateljem Darkom Komšom odmah prihvatio izazov istraživanja istoga, koje se dakle sustavno i interdisciplinarno provodi od 2015. godine do danas. U plitkom podmorju same uvale Bijeca u Medulinu, u arheološkoj zoni površine preko 11 hektara, jedinstvenoj na Jadranu, pronađeni su nalazi koji upućuju da je na tom mjestu bio gospodarsko-proizvodni centar iz rimskog vremena, datiran sa sigurnošću u period 1. st. pr. Kr. do 4., odnosno 5. stoljeća naše ere. Ostaci građevina, skladišni prostori, mreža kanala za regulaciju upliva morske vode u „bazen“ uvale, drveni podovi kanala te elementi poput pragova i zasuna, drvene cijevi promjera 25-45 cm, upućuju na postojanje solane. U južnom dijelu uvale pronađeno je okruglo mlinsko kamenje, ukupno 7 kamenih žrvnjeva, te dijelovi tijeska i kameni zidovi. Tu je i konstrukcija palisade paralelna sa Školjićem, sačinjena od drvenih pilona i sačuvana u dužini od 175 metara. Ovaj nalaz upućuje na postojanje antičkih bazena za isparavanje soli, ali i mogućnost postojanja organiziranog ribolovišta u uvali.

 

 

U nastavku se Ida Koncani Uhač osvrnula i na nalaz kasnoatičkog brodoloma u uvali Debeljak na Kamenjaku, s čijim se istraživanjem započelo nakon dojave ronioca Igora Đokića o pronalasku olupine 2015. godine. U razdoblju od 2017. do 2019. arheološka istraživanja tog lokaliteta provedena su pod okriljem hrvatsko-francuskih institucija, na čelu s s AMI-jem iz Pule, Konzervatorskim odjelom u Puli i Centrom Camille Jullian (CNRS, Sveučilište Aix-Marseille) iz Francuske. U tim su istraživanjima također sudjelovali ronioci medulinskih klubova. Brodska konstrukcija je istražena u dužini od 14,5 te širini od 7 metara. Oplata broda uglavnom izrađena od čempresa bila je spojena sistemom gradnje na spoj utor i jezičac. Dio tereta kasnoantičkog broda činile su amfore vinare, pronađeni su ulomci kuhinjskog i stolnog rimskog posuđa, dijelovi brodske kuhinje i drveni zatezači za jedra. U sklopu akcija postavljena je metalna zaštita na ovom nalazu.

 

 

Ostali lokaliteti na kojima se ronilo u sklopu arheoloških, a istovremeno i ekoloških akcija od 2015. do 2020, u suradnji udruge Eko More, RK Centar, RSK Mladost i drugih istarskih ronilačkih klubova te Saveza te Arheološkog muzeja Istre su uz otoke Fineru, Bodulaš, Ceju i Štrumbuju te u uvali Polje na Kamenjaku. Također i u podmorju kod Mukalbe i Pomerskog zaljeva. Ukupno je provedeno 60 ronjenja na području općine.

 

 

Lucio Lorencin nadovezao se zahvalama svim roniocima iz svih medulinskih i istarskih klubova koji su kroz proteklo šestogodišnje razdoblje volonterski sudjelovali u tih 60 ronilačkih akcija, za koje su zahvaljujući potpori Općine Medulin, svake godine pripremane i upravo njima podijeljene „spomen majice“. Predstavljene i u brošuri, promotivni su artikl koji je kao suvenir iz godine u godinu vezan za određenu temu – nalaze i lokalitete arheoloških istraživanja.

 

 

Na koncu su se autori brošure osvrnuli i na edukativnu dimenziju projekta – predstavljanja koja su tijekom godina održana za mještane svih generacija i širu javnost. Pojasnili su kako se u Medulinu od 2016. provodi projekt unutar projekta arheoloških podvodnih istraživanja, kojega su pokrenuli u želi da obilježe Međunarodni dan muzeja, a kasnije je nadovezan i na Dan europske baštine. U cilju prezentacije, promocije i valorizacije arheološkog lokaliteta Bijece zamišljena je edukativna podvodna poučna staza. Uz stručno vodstvo arheologa, lokalitet se posjećuje brodicama (batanama) ribara i „barkariola“ iz Medulina i drugih naselja općine. Posjetitelji na tim barkama uživaju u razgledu lokaliteta kroz staklo – „laštre“. Drugi pak, uživaju u razgledu nalazišta ronjenjem, pod nadzorom iskusnih i obučenih ronioca. Tom je prilikom tiskan i deplijan o samom lokalitetu Bijece. Razgled na barkama ili ronjenjem u kojemu se predstavljaju nalazi ribnjaka, palisada, solane i zone uljare u podmorju Bijece, realiziran je od 2016. do 2019. godine, a obzirom na iznimni značaj i sačuvanost nalaza lokaliteta, s pravom nosi naziv „Muzeja pod morem“. 2018. je dodatno, na lokalitetu kasnoatičkog brodoloma u uvali Debeljak na Kamenjaku organiziran dvodnevni događaj pod nazivom „Lađa“, s predavanjima za javnost o brodovima i brodolomima u prapovijesti, antici i novom vijeku, na Mediteranu i području Australije. Događaj je realiziran u suradnji AMI-ja, Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak, te njegovim predstavljanjem završava i predstavljena brošura „Muzej pod morem“.

 

 

Uz autore i urednike, njenoj su realizaciji doprinijeli lektorica Ivana Nikles, autori fotografija: Ida Koncani Uhač, Lucio Lorencin, Tatjana Kirac, Igor Đokić, Loïc Damelet, Vincent Dumas, dr.sc. Davor Bulić, Anton Prekalj, Jerko Macura, Tanja Draškić Savić, Aldo Verbanac, Darko Komšo, Bojan Bradač, Pavle Dugonjić, Anton Divić i Marinko Babić. Grafički oblikovana od Saxe, tiskana u tiskari MPS Pula u nakladi od 250 primjeraka, a dostupna je za pregled svim zainteresiranima i na web stranici Općine Medulin u pdf formatu.

 

PRILOG:

 

 

 

OPĆINA MEDULIN

Foto/ Mario Rosanda