medulinfm

 

Načelnik Općine Medulin, Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća, Vladimir Veljović  održali su danas ispred objekta koji se gradi bez građevinske dozvole  uz samu medulinsku plažu Bijeca tiskovnu konferenciju.

 

Naime, dana 17.02. 2022. godine komunalno redarstvo zatražilo je od Državnog inspektorata  provjeru legalnosti izvođenja građevinskih radova na k.č. br. 1125/10 k.o. Medulin, obzirom da je bilo vidljivo da investitor  izvodi radove mimo izdane građevinske dozvole kojom je bila dozvoljena gradnje jednoetažne građevine maksimalne visine 3,46 m, a na terenu je bila vidljiva gradnja i druge etaže i početak gradnje treće etaže.

 

Dana 25.02. 2022. godine  ponovno je poslana prijava  Državnom inspektoratu – Građevinskoj inspekciji  jer je gradnja nastavljena, te je  izgrađena i treća etaža.

 

  1. 03. 2022. godine ponovno je poslana prijava s fotografijama izgrađene i treće etaže i izgrađenog krova objekta, a 15. ožujka 2022. zaprimljena je obavijest Državnog inspektorata, Područnog ureda Rijeka – Služba građevinske inspekcije – ispostava Pazin, o provedenom očevidu dana 21. veljače 2022. godine te utvrđenom građenju  objekta na k.č. br. 1125/10 k.o. Medulin, unutar građevinskog područja ugostiteljsko turističke namjene i područja zaštite voda, protivno građevinskoj dozvoli.

 

Inspekcija je donijela rješenje o usklađenju s propisima kojima se uređuje gradnja a podredno i uklanjanje u roku od 90 dana te je naložena obustava gradnje. Investitor je  predmetno rješenje zaprimio 08. ožujka 2022. godine.

 

Građevinska inspekcija izvršila je i kontrolni očevid  dana 28.  veljače, te je utvrđeno da investitor i izvođač ne poštuju mjeru obustave građenja, te su donijeta rješenja o novčanim kaznama.

 

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac  istaknuo je kako je je ovdje riječ o objektu koji se gradi unutar građevinskog područja, za kojeg je izdana građevinska dozvola za prizemlje, a bez građevinske dozvole izgrađene su  još dvije etaže. Općina je građevinskoj inspekciji prijavila gradnju koja je u znatnoj mjeri odstupila od građevinske dozvole, te je građevinska inspekcija izašla na teren, utvrdila nepravilnosti, zatvorila gradilište  i naložila obustavu gradnje.  Usprkos izrečenoj zabrani gradnje, investitor je nastavio gradnju.

Naveo  je kako se  na cijelom području Republike Hrvatske bespravno gradi, a  nova administracija u Općini Medulin  prepoznala je bespravnu gradnju kao jednu  od najvećih prijetnji razvoju cijele Općine, te od početka svog  mandata zajedno s  Državnim inspektoratom  pokušava zaustaviti bespravnu gradnju i  uvesti red u  prostor.

 

Više puta održavani su sastanci s Građevinskom inspekcijom u Istarskoj županiji, s glavnim državnim inspektorom g. Mikulićem, kako bi se stalo na kraj bujanju bespravne gradnje.

 

Predsjednik općinskog vijeća Vladimir Veljović naveo je kako  vladajuća većina u Općinskom vijeću  oštro osuđuje bilo kakav akt bespravne gradnje, gradnje bez građevinske dozvole, gradnje protivno izrečenim zabranama gradnje.

Ne radi se samo o ovom primjeru, već o velikom broju objekata na području  cijele Općine Medulin.

Općina će poduzimati sve korake protiv bespravne gradnje te je u tom cilju na Općinskom vijeću donijet čitav niz odluka koje idu ka sprečavanju daljnje bespravne gradnje, sprječavanju tzv. manipulacija unutar prostora gdje investitori na kreativan način dolaze do izbjegavanja propisa  i prostornih planova.

 

Kako je naveo  načelnik Ivan Kirac, Općina Medulin  je Petim  izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Općine Medulin  onemogućila gradnju  ugrađenih i poluugrađenih objektata tzv. mastodonata  koji jako  opterećuju prostor i narušavaju vizuru mjesta.

 

Općina će se i dalje   boriti protiv bespravne gradnje i gradnje mimo građevinske dozvole, Apelirao je na sve mještane i na sve investitore da poštuju propise, da poštuju zakone Republike Hrvatske.  Istaknuo je kako moramo razmišljati i o slijedećim generacijama te  razmisliti o  tome kakav im prostor ostavljamo za njihov razvoj. Posebno je apelirao i na sve investitore koji su dobili rješenja o legalizaciji, da ne nadograđuju svoje objekte, jer na taj način gube legalizaciju te objekt u cijelosti postaje nelegalan.

 

Na pitanje novinara, Načelnik je pojasnio, kako ovo na žalost nije jedina bespravna gradnja u Medulinu, ali da je u ovom trenutku jedina na kojoj  su radovi nastavljeni mimo odluke Inspektorata o zabrani radova, a osim toga nalazi se u prvom redu do mora.

 

Na Kamenjaku je prijavljeno stotinjak  bespravno sagrađenih objekata, te tridesetak mobilnih kućica,  a pojedine  mobilne kućice su  vlasnici, temeljem rješenja komunalnog redarstva, samo uklonili. Kroz odluku o agrotehničkim mjerama također se  pokušava spriječiti   gradnja na poljoprivrednom zemljištu,  a vjerujemo da će i sama izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se onemogućava parcelacija, odvratiti  investitore  od gradnje na poljoprivrednom zemljištu.

 

Općina nema saznanja o broju i iznosima novčanih kazni, izdanih od strane Inspektorata,  osim u ovom konkretnom slučaju, gdje nas je inspekcija izvijestila o tome da je investitoru izrečena novčana kazna jer su radovi nastavljeni nakon zabrane gradnje, niti ima saznanja o  broju pokrenutih kaznenih postupaka. Javna ustanova Kamenjak pokrenula je za sada jedan kazneni postupak zbog gradnje u zaštićenom području.

 

Komunalno redarstvo je svakodnevno na terenu, a kako bi  njihov rad bio još efikasniji u pripremi je  natječaj za zapošljavanje dodatnih komunalnih redara i komunalnih izvidnika.

 

Načelnik je zaključio kako je Državni inspektorat upoznat sa stanjem na terenu, te da je na nedavnom sastanku održanom u Rovinju Glavni državni inspektor najavio „tektonske promjene“ u odnosu na bespravnu gradnju u Istarskoj županiji.

 

 

OPĆINA MEDULIN

foto/MedulinFM