kloniranjeMedulin će u srijedu 17. 02. 2021. posjetiti stručni tim sa Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu, na čelu s profesorom Vinkom Paulićem.

 

Već od jutarnjih sati, posvetit će se svom zadatku, a to je provedba analize zdravstvenog stanja i statike stabla ladonje, upotrebom sigurnih i neagresivnih metoda rezistografiranja i zvučnog tomografiranja.

 

Navedeno istraživanje je nagrada koju je naša ladonja osvojila pobijedivši na nacionalnom natjecanju za Hrvatsko stablo 2020. godine, a zahvaljujući provedbi saznati ćemo u kakvom je stanju  te što možemo učiniti da joj osiguramo bolje uvjete za njen napredak i što dulji život upravo na ovom mjestu – medulinskoj placi, gdje zajedno s Medulincima živi već više od stotinu godina.

 

Nakon istraživanja tim profesora Paulića uputit će se u Dječji vrtić Medulin gdje će sa dvije skupine mališana provesti edukativne radionice na temu ladonje, te značaja stabala za život ljudi i planeta Zemlje.

 

Drugi će se radni događaj posvećen ladonji održati u četvrtak, 18. 02. 2021., kada će Medulin posjetiti stručni tim sa Hrvatskog šumarskog instituta. Općina Medulin je naime sa Institutom krajem prošle godine započela suradnju na malom, a velikom projektu – kloniranja upravo ovog, za mjesto i zajednicu značajnog stabla, simbola medulinske place. U četvrtak će u prijepodnevnim satima (cca 10.00 do 12.00 sati) stručnjaci s Instituta uzeti plemke sa stabla ladonje.

Drugi je to korak navedenog jednogodišnjeg projekta, na koncu kojega će, početkom iduće godine, Općina Medulin dobiti veći broj mladih ladonja, genski identičnih „Najstarijoj Medulinki – ladonji s place“.

 

 

 

OPĆINA MEDULIN