0M0A8271Prošle je subote 29. kolovoza 2020. godine u Arheološkom parku Vižula održana manifestacija „Vižula VIVIT – Vižula ŽIVI!“. Uspješan preko očekivanja organizatora, udruge Mutila u suradnji s udrugama Sakramenski i Format, događaj je okupio preko 70 posjetitelja, što mališana, što odraslih. U ponuđenim sadržajima i aktivnostima na zelenom medulinskom poluotoku, od popodneva do večeri, uživali su mali i veliki Medulinci, mnogobrojni Puležani i posjetitelji iz drugih mjesta Južne Istre, ali i medulinski gosti, strani turisti koji su na ovaj način imali priliku upoznati ovaj prekrasan biser medulinske prirodne, ali prvenstveno kulturne baštine i povijesti. Sudjelovanje posjetitelja u svim sadržajima i aktivnostima bilo je besplatno zahvaljujući podršci i potpori pokrovitelja Općine Medulin.

 

 

Zamisao organizatora da na tri različite lokacije na Vižuli stvori tri antikom inspirirana punkta, pokazala se više nego pogođenom. Program je tako započeo u 17 sati na lokalitetu antičke rezidencijalne vile, gdje su se mališani zabavili u kreativno-edukativnim radionicama za djecu te pod vodstvom volontera, članova udruga organizatora, oslikavali platnene torbe motivima iz prirode same Vižule te kako je željela njihova mašta dekorirali drvene mačeve i štitove, koje je za potrebe radionice izradio predsjednik udruge Mutila, Nenad Cukon. I djevojčice i dječaci, zadovoljni svojim uracima, iste su po završetku radionica ponijeli sa sobom kako svojevrsne suvenire, znak sjećanja na ovaj poseban dan na Vižuli u Medulinu.

 

 

Sve su prisutne na istom mjestu svojim glasnim dolaskom praćenim glazbom i povicima potom iznenadili i oduševili gladijatori – članove pulske udruge Spectacvla gladiatoria. U antičkim odorama, pod punom opremom i s pravim rimskim oružjem, pokazali su se posjetiteljima manifestacije u svojem najboljem svjetlu. Doveli su sa sobom i zarobljenika, barbarina iz Germanije, a nekolicina patricija i sam „vlasnik rimske vile na Vižuli“, ekvit Klaudije Galerije Pulcher, u čiji se lik uživio i u ovoj prilici ga uprizorio Ian Tataj, poveli su prisutne u posebno putovanje kroz vrijeme, ne bi li svi skupa u prvom licu iskusili život kakvim su Rimljani na ovom mjestu živjeli prije 2 tisuće godina. Ne baš ukroćenog barbarina, posjetitelji su tako pokušali kupiti, licitiranjem kako se u antici i radilo, pa je njegova cijena u žustrom nadmetanju u koje su se uključili i oni najmlađi rasla i rasla, od svega nekoliko do tisuća denara. Zabavili su se mališani u ovom drugačijem pogledu u prošlost, u kojemu su neposredno, u prvom licu zainteresirano sudjelovali. Zabavili su se i odrasli, tako je jedna od posjetiteljica upravo u tijeku aukcije postavila pitanje „pere li barbarin suđe?“. Logičan i praktičan upit moderne žene koji je nasmijao sve prisutne, jednako kao i odgovor Klaudija Galerija Pulchera, da je „to ipak barbarin, poluživotinja koja ne govori niti jedan jezik i nikako ne pere suđe, već ga pojede zajedno s piletinom“.

 

 

Uslijedile su demonstracije gladijatorskih borbi koje je nadgledao i usmjeravao sudac Summa rudis, a sve je svojom glazbom pratio David Orlović, inače s Ianom Tatajem član pulskih Trobadorza. I saznali su posjetitelji tijekom uprizorenja borbi da stari rimljani nisu, kao što se to često može vidjeti u filmovima, odlučivali o životu ili smrti gladijatora podizanjem ili pak spuštanjem palca, već su kao publika u amfiteatrima svoj stav izražavali povikom „jugula“ (za smrt), odnosno “missum” (poštedjeti, za život). I sami su se potom na poziv ekvita Pulchera, okušali u davanju ovog životnog suda. Što je prevagnulo? Je li publika bila milostiva prema gubitnicima u borbama na Vižuli? Uz veliko komešanje i različita mišljenja, dobro je pobijedilo, Vižula vivit i pobijeđeni gladijatori su živi!

 

 

Rimska se povorka, gladijatori, patriciji i publika, zatim uputila prema drugom punktu, gdje su ih uz more tik prije sutona dočekale Rimljanke s pripremljenom bogatom antičkom zakuskom. Nakon adrenalina i velikog uzbuđenja posjetitelji su zaslužili predah te su se okrijepili pravim rimskim delicijama, vinom s medom i ružmarinom, bazginim sokom, grožđem, smokvama i ostalim voćem, uživajući kao što su nekada na istom ovom mjestu u pravim rimskim gozbama uživali najslavniji stanovnici Vižule. Ovdje su se mališani nastavili igrati, okušali su se i sami u borbama mačevima, u gađanju lukom i strijelom te uživali u samo za njih i ovu priliku postavljenom antičkom vrtuljku. Za djevojčice i dame, organizatori su pripremili još jedno iznenađenje. Uz spretne i vrijedne ruke prekrasne Dragane Hrelja, mnoge su posjetiteljice tijekom događaja zablistale s novim, klasičnim rimskim frizurama. U tako kratkom vremenu zadovoljiti toliko želja, ispreplesti toliko pletenica i osmijeha, može samo prava frizerska majstorica.

 

 

Posjetitelji, pulski gladijatori i organizatori nastavili su druženje zajedničkim fotografiranjem te su šetnjom stigli do šumice na ulazu u Arheološki park Vižula, gdje je u 20 sati započela projekcija animiranog filma za djecu „Asterix: tajna čarobnog napitka“ (2019.). I nije moglo biti ljepšeg završetka ove antičke priče. U smiraju dana uz miris borova i mora, u društvu svojih najbližih u kinu pod zvijezdama, uživali su podjednako i mali i veliki. A mjesec koji od pamtivijeka obasjava medulinski poluotok šaputao je svima „Vižula VIVIT – Vižula ŽIVI!“.

 

 

Sudjelovanje posjetitelja u svim sadržajima i aktivnostima bilo je besplatno zahvaljujući podršci i potpori pokrovitelja Općine Medulin, a organizatori zahvaljuju sponzorima Medea vina te OPG Šikić kao i svim predstavnicima medija na podršci.

 

 

Udruga FORMAT