Projekt-MOJA-HR_1U Zagrebu je 1. srpnja 2021. održana završnica projekta „Moja.hr“, u organizaciji Večernjeg lista, kojem je partner bila Hrvatska radiotelevizija, a podržali su ga Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica.

 

Cilj projekta je da mladi ljudi iz hrvatskih županija pokažu ljepote svoje županije u samo 60 sekundi. Imali su slobodne ruke u izradi ideje i iskazivanju svoje kreativnosti, a jedini naputak koji su dobili bio je da video ne smije biti klasično promotivan, turistički, već da mora kroz priču prikazati što upravo za njih predstavlja njihova županija.

 

Istarsku županiju su svojim videom predstavljali Darko Privrat, Mateo Ostojić i Hugo Vojak te su svojim kreativnim radom prema ocjeni stručnog žirija zaslužili drugo mjesto, od ukupno dvadeset i jedne županije u konkurenciji.

 

Tom je prigodom danas u općinskoj vijećnici načelnik Općine Medulin Ivan Kirac primio kreativne autore nagrađenog videa, kako bi im i osobno kao i u ime Općine Medulin čestitao na ovom velikom uspjehu. Nakon kraćeg razgovora načelnik i gosti su izmijenili prigodne darove.

 

Darko Privrat je izjavio kako se ideja rodila iz pomisli na Istru, pomisli na Medulin i pripadnost kraju. “Sva trojica smo Medulinci, tu smo odrastali, školovali se i oblikovali kao ljudi. Čitav život sve aktivnosti su nam vezane uz taj kraj pa tako i očuvanje tradicije i kulture kojom se bavim od malih nogu. Naime, sviram istarske narodne intrumente i član sam DKUS-a Mendula iz Medulina, što me potaknulo da kroz cijeli video protegnemo temu folklora, svirke, plesa i zvukova iz prirode koje možete čuti samo u Istri. Isto tako, bavljenje videom seže još u moje rano djetinjstvo kada sam tati uzimao kameru kako bih „zarobio trenutak“, odnosno pokušavao ponovno pogledati i oživjeti scene iz prirode koje su me očaravale. Pošto u današnje vrijeme sve manje pažnje kao društvo dajemo kulturi i tradiciji te naša pripadnost pada u drugi plan, zajedno smo odlučili da spojimo prolaznost vremena, tradiciju i ljepote naše bogate prirode u jedan video”, rekao je Privrat.

 

„Zadatak svakako nije bio lak, s obzirom da naša županija obiluje ljepotama i prirodnim bogastvima. Sažeti sve to u tako malo vremena, nije bio lak pothvat, ali timski smo prionuli poslu, dogovorili lokacije i plan snimanja te krenuli u realizaciju. Budili smo se čak i u tri sata ujutro, kako bi ulovili prve zrake sunca koje probijaju preko Učke na našu lijepu županiju. Letjeli smo dronovima oko Motovuna kako bi ostatku Hrvatske prenijeli čaroliju jutarnje izmaglice. Tek se kod montaže stvorila najveća dilema, bilo je previše lijepih kadrova, a premalo sekundi za pokazati. Sve u svemu, zadovoljan sam kako je ispalo i ponosan na naš uspjeh“, izjavio je Hugo Vojak.

 

„Htjeli bi se zahvaliti svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, dali nam nesebično svoje slobodno vrijeme te zajedno sa nama podijelili ljubav prema našoj Istri. Izrazitu zahvalu dajemo KUD-u Rakalj te voditelju Josipu (Bepu) Percanu koji su u našem videu predstavili izvornu svirku i ples našeg kraja u kadru iznad Rakljanskog zaljeva. Gospodin Anton Čalić jedan je od rijetkih preostalih umjetnika i znalaca koji se bavi izradom tradicionalnih istarskih glazbala. On nam je također ustupio svoje vrijeme kako bi prikazali samu izradu roženica kroz njegove ruke te pokazali put zvuka Istre, od masline do roženice. Hvala svima koji su vjerovali u nas i dali nam svoju podršku, a koju smo nadam se i opravdali“, rekao je Mateo Ostojić.

 

Darko i Hugo nastavit će svoj kreativni rad pod imenom Redesign films i obećavaju da će s kolegom iz N.O. Production Videography-Mateom Ostojićem inspirirati mlade umjetnike te se svakako uključiti u suradnju s ostalim timovima.

 

U prilogu link na fotogaleriju završnice projekta „Moja.hr“

https://www.vecernji.hr/galleries/gallery-474632/?page=11

 

OPĆINA MEDULIN
Foto: Mario Rosanda/Darko Privrat