119-brigada-otkrivanje-spomenika-Kamenjak_17Danas se u Puli  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u parku Franje Josipa u Puli te svečanom akademijom  u Istarskom narodno kazalištu obilježava velika, 30. obljetnica 119. brigade Hrvatske vojske.

 

Općina Medulin  i mještani Općine Medulin  neraskidivo su  vezani s 119. brigadom, njenim osnivanjem, njenim popunjavanjem, njenim ratnim putem i djelovanjem a osobito s odavanjem počasti svim njenim pripadnicima.

 

Podsjećamo da se na području Općine Medulin, na prelijepom poluotoku premanturske Punte – Kamenjaku nalazi vojni poligon „119. brigade Hrvatske vojske“, a od proljeća ove godine na  njemu se nalazi velebna kamena skulptura čiji su autori  akademski kipari  Tihomir  Hodak i Ivan Brsiki i u koju je, po  riječima samih utkana  nacionalna, vojna, regionalna i lokalna simbolika same postrojbe.

 

Na području Kažele bilo  je prvo  postrojavanje 119. brigade  u listopadu 1991. godine, u kojem je sudjelovalo  preko 60 mještana Općine  (od čega 30 Pomeraca o čemu svjedoči i tekst Andreja Badera u nedavno objavljenoj  Monografiji Pomer).

 

Osim toga, Općina je sufinancirala i  Monografiju „119. brigada HV-a u Domovinskom ratu 1991.-1995.“

 

Sve su to simbolične geste koje   predstavljaju oblik trajnog čuvanja vrijednosti Domovinskog rata na ponos svim pripadnicima 119. brigade, svim hrvatskim  vojnicima i svim pripadnicima lokalne zajednice, te cijeloj Republici Hrvatskoj.

 

 

 

 

OPĆINA MEDULIN