3Velika završnica projekta „Ćer materina“ Građanske inicijative Žene Premanture održana je jučer, u srijedu 8. ožujka 2017. godine u 17 sati u Premanturi, u prepunoj sali Javne ustanove Kamenjak. Tom prigodom održana je svečana i vrlo emotivna promocija foto-monografije „Ćer materina“, a u pulskoj Galeriji Makina u 20 sati također svečano otvorena je izložba fotografija istoga naziva, na koju su mještani Premanture stigli organiziranim autobusnim prijevozom, stoga se sinoć na pulskom Forumu simpatično tepalo kako je “selo došlo u grad”.

 

Program u Premanturi vodila je radijska voditeljica Jadranka Nišević, emotivno i osobno vezana za projekt kojeg je uz goste govornike predstavila i kao Premanturka koja se uz svoju majku, prijateljice i sumještanke, našla s druge strane objektiva fotoaparata kojim je dokumentirana ženska strana današnje Premanture u projektu „Ćer materina“.

 

Tijekom predstavljanja knjige, govorili su gosti i uzvanici, a vrlo inspirativno o projektu, knjizi i svojim sumještankama govorio je akademski slikar Robert Pauletta kao i autor fotografija Hassan Abdelghani. U programu su sudjelovali i mladi glumac, također Premanturac Mattias Stojanović sa svojom majkom Barbarom Stojanović. Uz ostale govornike kao gost te u ime Općine Medulin kao financijskog pokrovitelja projekta, ujedno izdavača foto-monografije, prisutnima se obratio i načelnik Goran Buić koji je nakon promocije rekao kako je ovo bio jedan veličanstven i povijestan trenutak za Premanturu.

 

– Ovo je jedna fenomenalna, a opet u suštini jednostavna ideja, okupiti žene koje vole svoje mjesto i koje su voljne reći na koji način vole to svoje mjesto i kako su ga doživjele. Moram reći kako me osobno zaista osupnula tolika količina energije, snage i ljubavi prema obitelji i prema mjestu u kojemu su te žene rođene ili žive, a kojoj smo svjedočili na večerašnjoj promociji knjige. Vjerujem da su upravo i zbog te ljepote samog mjesta i odlučile ostati živjeti u našoj Premanturi. Moram također pohvaliti djevojke koje su organizirale ovu ideju, a nedavno su došle u Općinu sramežljivo tražeći potporu, što smo zaista odmah prihvatili jer smo prepoznali da je riječ o epohalnom projektu za Premanturu. Uvjeren sam kako će i za sto godina kćeri i njihove unuke listati ovu prekrasnu knjigu, sjećajući se svojih nona, pa i sebe samih kroz fotografije u knjizi. Na koncu, jako mi je drago što se evo i u Puli večeras otvara izložba fotografija koje krase ovu knjigu, zaključio je načelnik Buić.

 

Posljednja se okupljenjima u ime Građanske inicijative Žene Premanture, obratila vidno uzbuđena i emotivna Sanja Rakić Frančula, izražavajući u finalu ovog posebnog, zaista jedinstvenog projekta, svoju zahvalnost svima koji su svojim radom, entuziazmom te financijski pomogli u realizaciji projekta, svojoj i obiteljima ostalih članica Građanske inicijative na bezuvjetnoj podršci, pomoći i strpljenju tijekom više od godinu dana trajanja projekta, a posebno svim ženama Premanture koje su projekt podržale i u njega se uključile, bez kojih, kako je istaknula, projekta ne bi ni bilo.

 

Nakon promocije uslijedilo je kratko druženje uz zakusku, a sve su žene Premanture, koje su fotografirane u sklopu projekta, na dar i za trajnu uspomenu dobile po primjerak foto-monografije „Ćer materina“.

 

Sinoć se u Premanturi tako odigrala završnica iznimnog projekta Građanske inicijative Žene Premanture, iza koje skromno, ali i gordo stoje sve redom mlade žene, koje žive i čine Premanturu danas, a to su Ivana Turk, Lenka Milivojević Ivanovski, Nina Skoko, Sandra Šafar i Sanja Rakić Frančula.

 

Od ranije aktivne u neformalnom okupljanju Premanturki, posebice tijekom zimskih mjeseci, članice Građanske inicijative organizirale su te realizirale razne zajedničke aktivnosti, kreativne radionice, izložbe i druženja. Upravo za jednog takvog druženja tijekom 2015. godine došle su na ideju da sve današnje stanovnice najjužnijeg sela Istre, od najmlađih do najstarijih, uključe u zajednički projekt posvećen svima njima, kao i svim ženama koje su prije njih živjele u Premanturi te u njoj ostvarile svoje životne uloge majki, baka, ali i kćeri, sestara te supruga muškaraca koji su često bivali zabilježeni u povijesti, dok su te iste žene, Premanturke, gotovo uvijek ostajale u sjeni.

 

U realizaciju ideje Žene Premanture krenule su u suradnji s priznatim fotografom Hassanom Abdelghanijem, koji je tijekom proteklih 14 mjeseci portretirao 184 žene na različitim lokacijama u Premanturi te na taj način dočarao ljepotu žene viđenu okom umjetnika. Uključene žene s oduševljenjem sz prihvatile poziv, te su među ostalima fotografirane djevojčica od niti godinu dana, kao i gospođa rođena 1924. godine kao najstarija među sudionicama. Svaka od žena dala je crticu svog doživljaja, sjećanja ili anegdotu iz života u Premanturi, a te su izjave uz umjetničke fotografije objedinjene u foto-monografiji „Ćer materina“.

 

Podršku projektu, kao autori tekstova uvrštenih u foto-monografiju, dali su dokumentaristica Nuša Hauser, novinar, esejist i pisac Albino Crnobori, profesor Miroslav Mišković, povjesničar Andrej Bader, svi redom povezani s Premanturom te Miha Colner kustos i publicist iz Slovenije.

 

Realiziaciju projekta bez zadrške je osobno podržao načelnik Općine Medulin Goran Buić, što je i izrazio svojom riječi podrške u foto-monografiji. Općina Medulin je najvećim dijelom financirala projekt „Ćer materina“, kako izdavanje foto-monografije koja je otisnuta u 600 primjeraka, tako i izradu ukupno 184 fotografska portreta premanturskih žena, koje su izložbom predstavljene sinoć javnosti u pulskoj Galeriji Makina. Izložba se potom seli u Medulin i Premanturu.

 

Projekt su također financijski podržali Javna ustanova Kamenjak te Turistička zajednica općine Medulin.

 

Foto/ Mario Rosanda