VRHUNSKI GLAZBENI UŽITAK U NEUOBIČAJENOM AMBIJENTU

 

6-Carmina-Burana-Vinkuran-2017U srijedu 23. kolovoza izvedbi poznate Carmine Burane Carla Orffa, u prekrasnom ambijentu vinkuranskog kamenoloma Cave Romane, prisustvovalo je više od 1300 posjetitelja koji su imali priliku kroz sat vremena uživati u glazbenoj večeri i neobičnom ambijentu te doživjeti ovu čudesnu glazbu na jedan posve drugačiji način.

 

Carmina Burana, ili “Pjesme iz Beuerna”, su bestidne i satiričke pjesme napisane u 11. ili 12. stoljeću na latinskom jeziku. Dvadeset četiri pjesme iz Carmine Burane 1936. godine uglazbio je njemački skladatelj Carl Orff. Njegova kompozicija ubrzo je postala vrlo popularna i temeljni komad klasičnog repertoara. Otvarajuća i zatvarajuća pjesma O Fortuna koristi se također i u mnogim filmovima.

 

Za poseban glazbeni doživljaj zaslužni su bili orkestar kojega je činio zbor i simfonijski orkestar “Cave Romane” sastavljen od muzičara iz Italije, Slovenije i Hrvatske, Filarmonici Friulani iz Udina, Slovenska filharmonija iz Ljubljane, Glazbena škola Vinko Vodopivac iz Ajdovščine, Mješoviti pjevački zbor Jeka Primorja iz Rijeke, a zvjezdanu izvedbu prezentirali su mnogobrojnoj publici solisti svojim inspirativnim nastupom. Tako su posjetitelji imali priliku uživati u glasovima sopranistice Antonelle Malis iz Hrvatske, tenora Alessandra Cortella iz Italije i baritona Lucasa Somoze Osterca iz Argentine. Dirigent je bio Igor Vlajnić iz Hrvatske.

 

Na pozornici u vinkuranskom kamenolomu, inače fantastične prirodne akustike, tako se našlo više od 150 izvođača, što je doprinijelo da akustični doživljaj bude vrlo moćan, a publika je na kraju glasnim aplauzom izmamila izvođače na još jedan bis, nakon čega je uslijedio after-party uz ukusne gastro i eno delicije u čarobnom okružju noćnog kamenog labirinta obasjanog svjetlom svijeća.

 

Organizator i idejni pokretač ovog događaja je Turistička zajednica općine Medulin, odnosno njezin direktor Aldo Dobrovac, a osoba s kojom je Dobrovac osmislio ovaj projekt je maestro Igor Vlajnić iz Rijeke, koji je i dirigirao sinoćnjom izvedbom.

 

Pozornicu i gledalište s tribinama postavila je firma Ghia Staff iz Pazina, za rasvjetu i kabliranje bila je zadužena firma DD-elektroakustika iz Vabrige, općina Medulin osigurala je priključak električnog napajanja od 50 kilovata, a tihi agregat u funkciji pričuvnog napajanja osigurao je Motortech Consulting iz Pule.

 

Cijena ulaznica u pretprodaji, koja se kretala od 200 kuna za parter do desetog reda, 150 kuna od 11. do 27. reda te za tribine po 110 kuna, nije se pokazala prevelikom za ovakav događaj na ovako nekonvencionalnom mjestu pošto se na dan koncerta nije moglo pronaći više niti jednu slobodnu kartu, čija je cijena bila i nešto veća.

 

Sve to govori kako općina Medulin zaista ima potencijala da i ubuduće, uz ljetne uobičajene fešte i zabave za mase, priušti i zahtjevnijoj publici poneki kulturni događaj ovakve vrste, kao biser kulturnih događanja, a koji se ne mora pronaći nužno na kraju turističke sezone.

 

Snimio Mario Rosanda