coming soon...S velikim veseljem, uzbuđenjem i ponosom javljamo da stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi nakon pobjede na nacionalnom natjecanju i osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, sada predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju „Europsko stablo 2021. godine“.

 

 

Natjecanje je započelo danas, i traje do 28. veljače 2021., a „Najstarija Medulinka“ svoje je mjesto pronašla među 14 kandidata iz cijele Europe. Među njima je jedina kandidatkinja čokoladnih plodova!

 

 

Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta mjesta na Istarskom poluotoku jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori, jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla. Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, 115 godišnje (a možda i starije) stablo ladonje na medulinskoj placi.

 

 

Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

 

 

Tijekom ove veljače, imamo priliku još jednom pokazati kako naša mala zemlja može biti velika. Veća od velikih, najveća u zajedništvu, u slozi jedinstvena.

 

 

Podržite „Najstariju Medulinku – čokoladno stablo naših uspomena“ glasanjem putem Internet stranice https://www.treeoftheyear.org/CR. Glasati se može za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese.

Možete koristiti privatne i poslovne e-mail adrese te proslijediti informaciju svojim ukućanima, susjedima, prijateljima, suradnicima i poslovnim partnerima, nemojte zaboraviti rodbinu iz Amerike i Australije!

Svaki je glas bitan, podržimo medulinsku ladonju na njenom putu prema zvijezdama, u utrci za NAJ stablo Europe!

 

 

 

U razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine rezultati glasovanja biti će tajni. Pobjednik natjecanja biti će proglašen u on-line ceremoniji iz Bruxellesa 17. ožujka 2021. u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future.

 

 

Unaprijed veliko hvala na potpori i podršci, svim vašim glasovima i dijeljenju informacije, na sudjelovanju u ovoj velikoj i lijepoj, zelenoj i zajedničkoj priči!

 

 

Srdačan pozdrav s medulinske place šalje Vam najstarija Medulinka!

 

 

Općina Medulin