Plakat1Udruga Format pod pokroviteljstvom Općine Medulin započela je tijekom mjeseca listopada s besplatnim tečajem fotografije. U sklopu tečaja predavanje, otvoreno za javnost, održat će naš poznati fotograf Marko Vrdoljak.

 

Marko Vrdoljak, profesionalni je fotograf s dugogodišnjim iskustvom. Ovim predavanjem odvest će nas u najintimnije tajne odnosa između umjetnika i umjetnosti koju živi. Kroz primjere brojnih fotografija snimanih za razne projekte, Vrdoljak će nam dočarati što znači doživjeti čaroliju svjetlosti, kako se priprema za hvatanje čarobnih trenutaka, što mistično nalazi u svojoj potrazi za svijetlom te koje su ga fotografije iznenadile godinama nakon što ih je snimio.

 

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a održat će se dana 25.10.2019. godine u 19 sati u Medulinu u prostoru 3mc na Placi.

 

O predavaču:

 

Marko Vrdoljak – hrvatski poznati fotograf pejzaža do sada je objavio deset fotomonografija. Uz ostale nagrade i priznanja dobitnik je najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, “Tošo Dabac”, za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj te je član ULUPUH-a. Veliko priznanje za svoj fotografski rad Vrdoljak je dobio i potpisivanjem ugovora s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o realizaciji četiri izložbe. Fotografija “Ovčji raj”, snimljena u Lici, odabrana je za naslovnicu 50-og jubilarnog broja “DigitalFoto Magazina” kao prva naslovnica s djelom hrvatskog fotografa dok su njegove fotografije grčkog kipa “Apoksiomena” uvrštene u službeni katalog British Museuma, “Defining beauty: the body in ancient Greek art”.

 

Uz svoj fotografski rad, nagrađivan je u video stvaralaštvu unutar kojeg je snimio višestruko nagrađivane filmove “Pulse of the city – Zagreb”, “Brijuni – The Hidden Paradise” i “Color Your Christmas with Zagreb”, a autor je i službenih promotivnih filmova otoka Lošinja, Zagrebačke

županije, otoka Raba, grada Opatije, Muzeja Apoksiomena i dugometražnog filma “Sedam dana stvaranja” o tajanstvenom životu u dominikanskom samostanu u Dubrovniku.

Uz kompletno snimanje fotografske, video i audio građe za Muzej na Brijunima, Vrdoljak redovito održava Fotografske radionice u Nacionalnom parku Brijuni te uz predavanja po fotografskim klubovima u regiji, povremenim izlaganjima na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, Grafičkoj školi, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna te predavanjima u organizaciji UNPAH-a, MINT-a i HTZ-a, kontinuirano radi na promociji fotografske umjetnosti.

 

Vrdoljak je autor službenih foto arhiva gradova Zagreba, Opatije, Rijeke, Lošinjskog arhipelaga, Zagrebačke županije, nacionalnih parkova Risnjak i Brijuni, Muzeja Apoksiomena, Franjevačkog samostana grada Cresa te projekata “Moj komadić zemlje”, “Zagrebački vremeplov” i “EDEN” Hrvatske turističke zajednice.

Svoje radove do sada je predstavio na stotinama izložbi u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Rusiji, Italiji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj, Islandu, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Irskoj, Ukrajini, Češkoj, Belgiji, Vatikanu, Latviji, Bugarskoj, Crnoj Gori…

Srdačan pozdrav,

 

UDRUGA FORMAT