U Medulinu će ove subote, 6. 05. 2023., biti održana akcija sadnje i uređenja okoliša Medulinske lokve, u sklopu projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“ kojega provodi Udruga Sakramenski u suradnji sa medulinskom osnovnom školom, Javnom ustanovom Kamenjak, komunalnim poduzećem Med eko servis d.o.o. i Općinom Medulin.

 

 

Ovim putem organizatori pozivaju sve zainteresirane mještane i posjetitelje, koji i inače obilaze lokvu u Medulinu i uživaju u toj maloj oazi prirode i njenoj bioraznolikosti da se pridruže u prvoj zajedničkoj akciji uređenja okoliša lokve tijekom koje će svi moći sudjelovati u sadnji stabala i bilja kojima će se oplemeniti površina uz lokvu, a tijekom dana će biti organizirane i razne popratne aktivnosti s posebnim naglaskom na najmlađe.

 

 

Okupljanje sudionika je do 10 sati, kada će svečano biti otkrivena informativno-edukativna tabla posvećena upravo Medulinskoj lokvi, koju je u suradnji s OŠ dr. Mate Demarina i Općinom Medulin izradila i postavlja Javna ustanova Kamenjak, nakon čega slijedi akcija sadnje u kojoj će volonterima udruga i mještanima pomagati djelatnici Med eko servisa uz koordinaciju Ive Tominović Matas iz Green Hypnotic d.o.o. koja je izradila projekt uređenja okoliša lokve, a subotnjom akcijom sadnje će se realizirati njegova I. faza. Sadni materijal za ovu organiziranu zajedničku akciju, ukupno 39 stabala i biljaka, među kojima koprivići – ladonje, kruške, brnistre i grmoliko bilje, u vrijednosti većoj od 5.000 eura, nabavili su Općina Medulin i Med eko servis d.o.o.

 

 

Za sve će sudionike biti osigurane radne rukavice i oprema za rad, okrjepa i ručak uz tortu nakon dovršetka sadnje (predviđen za 14 sati).

 

 

Kroz prijepodne će za djecu biti održane dvije radionice, jedna o pripremi dobre i zdrave hrane za stanovnike lokve – guske i patke te druga u kojoj će djeca oslikavati kućice za ptice koje će potom biti postavljene na okolna stabla. A tijekom događaja će učenici šestih razreda medulinske osnovne škole koji su s voditeljicom profesoricom Natalijom Zoričić vrijedno pripremali plakate posvećene medulinskoj lokvi i njenoj bioraznolikosti, postaviti i otvoriti izložbu svojih radova.

 

 

Za zabavu i veselje najmlađih će tijekom događaja biti održana i dvosatna radionica facepaintinga tijekom koje će umjetnica Rozana Mihovilović Perc iz Make up corner-a mališanima oslikati lica veselim i šarenim motivima povezanim s lokvom. Svi su sadržaji događaja za sve sudionike besplatni zahvaljujući Općini Medulin koja je financijski podržala ovu i sve ostale aktivnosti projekta „Svi za lokvu, LOKVA ZA SVE!“, a na događaju će sudjelovati i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac sa suradnicima i predstavnicima ostalih partnerskih organizacija i ustanova ovog malog, ali iznimno vrijednog projekta u zajednici.